Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στο βορρά

Ανησυχία γενικής αποσταθεροποίησης εξαιτίας των αλληλοκατηγοριών για ανάμειξη ξένων δυνάμεων

ΣΑΝΑ'Α.--

Με αμείωτη σκληρότητα συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των σιιτών ενόπλων στο βορρά της χώρας, που μαίνονται εδώ και αρκετές βδομάδας, αναζωπυρώνοντας μια ένταση που σοβεί εδώ και χρόνια. Οι εχθροπραξίες δε σταμάτησαν, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των δύο πλευρών, μετά από τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού, που προειδοποιούν για «ανθρωπιστική καταστροφή» καθώς υπολογίζουν σε δεκάδες χιλιάδες τους εγκλωβισμένους αμάχους και όσους έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ, η Ουάσιγκτον προσφέρθηκε να βοηθήσει την κυβέρνηση της Υεμένης «στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας και υπέρ της ενότητας της χώρας». Επ' αυτού, δε δόθηκαν περαιτέρω πληροφορίες.

Η αιματηρή αντιπαράθεση, πάντως, έχει προκαλέσει κλυδωνισμούς όχι μόνο στην Υεμένη, όπου σε κλιμάκωση βρίσκεται και ένα αυτονομιστικό κίνημα στο νότο ενώ συνεχίζεται και η δράση εξτρεμιστών ισλαμιστών της «αλ Κάιντα», αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή. Η κυβέρνηση κατηγορεί τους σιίτες ενόπλους για σχέσεις με το Ιράν, οι οποίοι ανταποδίδουν τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι ο κυβερνητικός στρατός εξοπλίζεται από τη γείτονα (σουνιτική και μάλιστα στην αυστηρότερη εκδοχή του, τον γουαχαμπιτισμό) Σαουδική Αραβία. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που επισημαίνουν τον κίνδυνο γενικότερης αποσταθεροποίησης στην εξαιρετικά ευαίσθητη, γεωστρατηγικά, περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ