Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΠΑΣΟΚ
Ενα βήμα πιο μπροστά απ' όσα ζητάει η μεγαλοεργοδοσία

Μέτρα για την ισχυροποίηση του κεφαλαίου εντός και εκτός των συνόρων επανέλαβε και χτες ο Γ. Παπανδρέου

Οπως για τη ΝΔ, έτσι και για το ΠΑΣΟΚ, τα αιτήματα και οι αγώνες του ταξικού κινήματος είναι «αιτία πολέμου», αφού χτυπάνε στην καρδιά τα συμφέροντα του κεφαλαίου που υπηρετεί ο δικομματισμός
Οπως για τη ΝΔ, έτσι και για το ΠΑΣΟΚ, τα αιτήματα και οι αγώνες του ταξικού κινήματος είναι «αιτία πολέμου», αφού χτυπάνε στην καρδιά τα συμφέροντα του κεφαλαίου που υπηρετεί ο δικομματισμός
Να «αμβλύνει» τους αντιλαϊκούς μετεκλογικούς σχεδιασμούς του επιχειρεί με κάθε τρόπο το ΠΑΣΟΚ, καθώς σε καθημερινή βάση πλέον αποκαλύπτονται οι αντιδραστικές πτυχές του προγράμματός του, οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στο κεφάλαιο και τους καπιταλιστικούς οργανισμούς για την προώθηση των αντεργατικών διαρθρωτικών αλλαγών και την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων.

Χτες, ο Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, φρόντισε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στο τραπεζικό κεφάλαιο, χρήζοντάς το μέσα από μια «νέα αρχιτεκτονική στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», «μοχλό για τη σωστή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και για την ανάπτυξη της οικονομίας»! Ο Γ. Παπανδρέου, στις δηλώσεις του, μίλησε για «οικονομικό αδιέξοδο της χώρας» και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει ανάγκη να περισταλούν οι πελατειακές δαπάνες στο δημόσιο και να γίνει και ανακατανομή των δαπανών του δημοσίου».

Δίνοντας άμεση απάντηση στην κριτική της κυβέρνησης για «απουσία σχεδίου» ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να προτάξει τη θέση του για τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας και των περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες - γι' αυτές πρόκειται και όχι για «πελατειακές δαπάνες» όπως ισχυρίζεται ο Γ. Παπανδρέου - προβάλλοντας τη δική του «αποφασιστικότητα» και την ικανότητά του να εφαρμόσει την αντιλαϊκή πολιτική του με «κοινωνική συναίνεση» απέναντι στην πρωθυπουργική «πυγμή».

«Σχέδιο» για τα κέρδη του κεφαλαίου

Είναι ενδεικτικό ότι χτες το βράδυ, ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη σημείωσε ότι ότι «για την έξοδο από την κρίση δεν αρκούν απλά 10, 20, 30,40, 50 μέτρα»(!) Χρειάζεται, συμπλήρωσε, «σχέδιο», «διαβούλευση» και «πρώτα νέα ηγεσία». Μια «νέα διακυβέρνηση» που θα εγγυηθεί το «εγερτήριο όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου», ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη ταξική συνεργασία που επιζητά το μεγάλο κεφάλαιο.

Ταυτόχρονα, ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε για μια «δυναμική εξωτερική πολιτική» που θα διασφαλίσει την «εθνική μας οικονομία στα Βαλκάνια», δηλαδή να στηρίξει τις επενδύσεις των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή. Αναφέρθηκε ειδικότερα στον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα θα διασφαλίσει τα συμφέροντά της τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία».

Εξάλλου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε ότι το ΠΑΣΟΚ, αν γίνει κυβέρνηση, θα φέρει «άμεσα, προς ψήφιση στη Βουλή, όλα τα νομοσχέδια που έχουν να κάνουν με την αυτονομία της πολιτικής και την εμπέδωση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο. Βεβαίως, με κορυφαίο το νέο εκλογικό νόμο». Με πρόσχημα τη «διαφάνεια», το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει να παρουσιάσει ένα νέο καλπονοθευτικό σύστημα που θα ενισχύει τις «αυτοδύναμες» κυβερνήσεις και τη δικομματική εναλλαγή στην εξουσία, ενώ ταυτόχρονα θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε ανοιχτή επέμβαση στον τρόπο λειτουργίας των κομμάτων «ποινικοποιώντας» τις συνδρομές των μελών και την οικονομική ενίσχυση από τους οπαδούς τους.

Λίστες και «αποχωρήσεις»

Χτες, έκλεισαν στο μεγαλύτερο τμήμα τους και οι εκλογικές λίστες του ΠΑΣΟΚ, τα ονόματα των υποψηφίων θα ανακοινωθούν αύριο στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, που θα επικυρώσει τις αποφάσεις της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πάντως, το ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ θα ανακοινωθεί σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη Δευτέρα, μετά την επιστροφή του Γ. Παπανδρέου από τη ΔΕΘ.

Την ίδια ώρα, με επιστολή του ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ακης Τσοχατζόπουλος δημοσιοποίησε την απόφασή του να μη θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές, αφήνοντας αιχμές για εσωκομματικό «πόλεμο» εναντίον του, τον οποίο δεν αποδοκίμασε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο Ακ. Τσοχατζόπουλος σε επιστολή του σημειώνει ότι δεν «αποδέχεται την τιμητική ομόφωνη απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης για υποψήφιο βουλευτή στις ερχόμενες εκλογές», γιατί όπως ανέφερε «εμφανίστηκε και πάλι - ύπουλα και απρόσωπα, όπως το 2007 - το διχαστικό φαινόμενο συκοφάντησης και αμφισβήτησης στελεχών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ