Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ – ΓΕΩΡΓΙΑ
Η τουρκο-αρμενική προσέγγιση προκαλεί τριβές

Η πρόσφατη προσέγγιση Ερεβάν και Αγκυρας, με στόχο να αποκατασταθούν οι σχέσεις τους, το άνοιγμα των συνόρων και η σύνδεση της Αρμενίας με σχέδια εμπλοκής της στον αγωγό «Ναμπούκο», αρχίζει να προκαλεί αντιδράσεις από μεριάς Γεωργίας. Κι αυτό γιατί αν ανοίξουν τα αρμενικο-τουρκικά σύνορα, τότε θα μειωθεί ο ρόλος της Γεωργίας στα ιμπεριαλιστικά και στα διάφορα επιχειρηματικά σχέδια εκμετάλλευσης των λιμανιών και του εδάφους της Γεωργίας.

Απέναντι στα σχέδια αυτά η Γεωργία προέβαλε τις τελευταίες μέρες την κατάσταση του πυρηνικού ηλεκτρικού σταθμού της Αρμενίας. Στη γεωργιανή εφημερίδα «Αχάλι Ταόμπα» δημοσιεύτηκε το άρθρο του φυσικού Μιχαήλ Καβιλάντζε στο οποίο αναφέρεται πως ο σταθμός πάλιωσε και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να γίνει πυρηνικό ατύχημα, με διαρροή ραδιενέργειας που θα απειλήσει όλη την περιοχή.

Το θέμα απασχολεί σήμερα μια σειρά ΜΜΕ της Γεωργίας, της Αρμενίας και της Ρωσίας. Αυτός ο πυρηνικός σταθμός παίζει στρατηγικό ρόλο στην ενεργειακή ισορροπία της Αρμενίας. Η διακοπή της λειτουργίας του μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη ενεργειακή κρίση την Αρμενία. Ηδη σήμερα η ΕΕ ασκεί πίεση στην Αρμενία, προσφέροντας χρήματα για τη διακοπή της λειτουργίας του σταθμού. Ομως εναλλακτική λύση ακόμα δεν βρέθηκε, παρ' όλο που κυκλοφορεί φήμη για την κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού.

Είναι δύσκολο να πει κανείς αν οι ανησυχίες του Γεωργιανού φυσικού είναι βάσιμες, ωστόσο η κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό μετατρέπεται σε οικονομικό και πολιτικό «εργαλείο» επέμβασης στην περιοχή του Καυκάσου.

Αξίζει να σημειωθούν και τα άλλα «σύννεφα» στις σχέσεις μεταξύ Αρμενίας-Γεωργίας, που έχουν εμφανιστεί. Πρόσφατα ο Πρόεδρος της Αρμενίας, Σερζ Σαργκσιάν, έθεσε το ζήτημα της επίσημης χρήσης της αρμενικής γλώσσας σε μια γεωργιανή περιοχή, όπου βασικά κατοικούν Αρμένιοι. Η ενέργεια αυτή δεν άρεσε καθόλου στη Γεωργία, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εδαφικής ακεραιότητας, αφού ήδη υπάρχουν τα προβλήματα της Αμπχαζίας, της Νότιας Οσετίας και της Αντζαρίας. Η εμφάνιση ενός ακόμη μειονοτικού ζητήματος προβληματίζει την ηγεσία της Γεωργίας.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ