Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Διχαστικές επιθέσεις στο βορρά

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Το κουρδικό χωριό Γουαρντέκ, λίγο έξω από την Μοσούλη, έγινε στόχος, τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, καμικάζι, που προκάλεσαν το θάνατο 20 πολιτών και τον τραυματισμό 30, ενώ ισοπεδώθηκαν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα. Οι καμικάζι επέβαιναν σε δύο φορτηγά γεμάτα εκρηκτικά. Ανδρες των κουρδικών παραστρατιωτικών δυνάμεων ασφαλείας «Πεσμέργκα» έβαλλαν εναντίον τους καταφέρνοντας να σκοτώσουν μόνο τον έναν πριν εκραγεί το φορτηγό.

Κούρδοι βουλευτές ζήτησαν από την κυβέρνηση της Βαγδάτης να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στην ημιαυτόνομη κουρδική περιοχή του βορείου Ιράκ. Επέρριψαν, δε, την ευθύνη των αυξανόμενων, τις τελευταίες βδομάδες, αιματηρών επιθέσεων με στόχο κυρίως πολίτες, σε «εκείνους που επιδιώκουν να προκαλέσουν διχασμό και αλληλοσπαραγμό σε εθνικώς ανάμικτα χωριά (Κούρδοι, Τουρκμένοι, Σιίτες, Γιαζίντι) της περιοχής».

Αλλες δύο πόλεις έγιναν στόχος βομβιστών, χθες, νοτιότερα, όμως, της Βαγδάτης. Βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν σε ανοιχτές αγορές στη Χίλα και στην Μαχμουντία, σκοτώνοντας έξι πολίτες και τραυματίζοντας τουλάχιστον 50.

Αρνητικοί οι Βρετανοί

Εξι στους δέκα Βρετανούς θεωρούν ότι τα βρετανικά στρατεύματα δεν έπρεπε να έχουν πάει στο Ιράκ. Αυτό προκύπτει από έρευνα που διενήργησε το βρετανικό Πολεμικό Μουσείο, με αφορμή έκθεση που εγκαινιάζει και αναφέρεται στη βρετανική στρατιωτική παρουσία, ανά τον κόσμο, από το 1969 και μετά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ