Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Ευαισθησία» συμφερόντων από Ομπάμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η ομιλία του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στο Κογκρέσο, που είχε στόχο να εξηγήσει τις προτάσεις του σε ό,τι αφορά στην ιατρική περίθαλψη, αποσκοπούσε στην καταρχήν καθησύχαση των ασφαλιστικών εταιρειών αλλά και στην ανεύρεση συμβιβασμού με τους ρεπουμπλικάνους. Υποστήριξε πως το σχέδιό του έχει στόχο να βελτιώσει την υγειονομική περίθαλψη για όσους την έχουν και να εισαγάγει ένα σύστημα αγοράς ασφάλισης για όσους δεν την έχουν σε ...ανταγωνιστικές τιμές. Και αυτά σε μια χώρα όπου 46 εκατομμύρια εργαζόμενοι είναι ανασφάλιστοι και 25 εκατομμύρια βρίσκονται σε καθεστώς ημι-ασφάλισης, στοιχεία που δεν παρέλειψε σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ είναι η μόνη αναπτυγμένη χώρα που επιτρέπει σε εκατομμύρια ανθρώπους να μη διαθέτουν υγειονομική περίθαλψη. Επιχειρώντας να καθησυχάσει τις ασφαλιστικές εταιρείες ο Ομπάμα τόνισε ότι οι Αμερικανοί που διαθέτουν ήδη υγειονομική ασφάλιση δε θα μεταβάλουν την κάλυψή τους ή το γιατρό τους, ωστόσο υποστήριξε ότι η ασφάλιση θα είναι πιο αποτελεσματική καθώς θα απαγορεύει στις ασφαλιστικές εταιρείες να αρνούνται την κάλυψη ατόμων με επιβαρυμένη υγεία ή να αυξάνουν τα ασφάλιστρά τους.

Το βασικό μέρος της ομιλίας του εστιάστηκε στην ανάγκη να περικοπούν οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης υποστηρίζοντας πως το υψηλό κόστος της ιατρικής περίθαλψης είναι η αιτία για το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Δεν ανέφερε ωστόσο τα τρισεκατομμύρια δολάρια που διατέθηκαν στις τράπεζες ούτε τις εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια που ξοδεύτηκαν στους πολέμους κατά του Ιράκ και του Αφγανιστάν ούτε τα αμύθητα ποσά που διατίθενται για στρατιωτικές δαπάνες από τον προϋπολογισμό.

Σημείωσε ωστόσο ότι οι εργοδότες θα πρέπει να παρέχουν ασφάλιση στους εργαζόμενους, υποστηρίζοντας πως θα γίνονται ορισμένες εξαιρέσεις για τις μικρές επιχειρήσεις. Εσπευσε δε να υπογραμμίσει ότι τα μέτρα που προτείνει δε θα επιτρέψουν την ασφάλιση των παράνομων μεταναστών, δήλωση που προκάλεσε την αντίδραση του ρεπουμπλικάνου βουλευτή Τζο Ουίλσον από τη Νότια Καρολίνα, ο οποίος τον αποκάλεσε ψεύτη, αλλά αργότερα ζήτησε συγνώμη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ