Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ
Ραγδαία άνοδος 9,2% για το Σεπτέμβρη

Νέες πληθωριστικές πιέσεις και γενικευμένη άνοδο των τιμών προμηνύουν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, για τις τιμές χονδρικής. Ο σχετικός δείκτης για το Σεπτέμβρη αυξήθηκε 9,2%, έναντι αύξησης 2,3% το Σεπτέμβρη του 1999, ποσοστό δηλαδή σχεδόν τετραπλάσιο. Σε μέσα επίπεδα ο δείκτης αυξήθηκε στο εννιάμηνο κατά 7,6%. Μέχρι ένα ορισμένο βαθμό οι αυξήσεις αυτές αναμένεται να περάσουν και στις τιμές λιανικής, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα των εργαζομένων. Χαρακτηριστικό των εξελίξεων είναι το γεγονός ότι τόσο μεγάλη αύξηση στις τιμές χονδρικής έχει να συμβεί από το Δεκέμβρη του 1994, πρόκειται δηλαδή για τις μεγαλύτερες αυξήσεις χονδρικών τιμών της τελευταίας εξαετίας (!). Αυτή είναι η πραγματικότητα που διαμορφώνεται ενόψει της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ. Πραγματικότητα που αποκαλύπτει και την ψευδολογία της κυβερνητικής προπαγάνδας για δήθεν χαμηλό πληθωρισμό και για δήθεν σταθερότητα.

Επιτάχυνση των πληθωριστικών πιέσεων φανερώνει και η αύξηση 2,3% των τιμών χονδρικής του Σεπτέμβρη του 2000 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Από τη σύγκριση των δεικτών της ΕΣΥΕ σε ετήσια αναφορά (Σεπτέμβρης 2000 - Σεπτέμβρης 1999) προκύπτουν οι εξής αυξήσεις στους επιμέρους δείκτες:

  • Τελικά προϊόντα εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής για εσωτερική κατανάλωση 5,20%.
  • Τελικά προϊόντα εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής για εσωτερική κατανάλωση 9,77%.
  • Εξαγόμενα προϊόντα εγχώριας πρωτογενούς και βιομηχανικής παραγωγής 12,7%.
  • Τελικά προϊόντα προέλευσης εξωτερικού 6,6%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ