Τρίτη 28 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΗ» ΕΣΟΔΩΝ
Στόχος η μείωση της κρατικής επιχορήγησης

Η συρρίκνωση μέχρι και εξαφάνιση των κρατικών επιχορηγήσεων είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία προωθείται μέσω του μηχανισμού της «τιτλοποίησης» μελλοντικών εσόδων εποπτευόμενων κρατικών φορέων.

Στα πλαίσια αυτά, σε χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, αποφασίστηκε η ...«τιτλοποίηση» μελλοντικών εσόδων των κρατικών λαχείων - 30 δισ. δρχ για κάθε έτος έναντι σύναψης δανείου 300 δισ. δρχ. - ενώ το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και οι υπόλοιποι φορείς, τα έσοδα των οποίων πρόκειται να «τιτλοποιηθούν», όπως το ΤΑΕ, το Κεντρικό Ταμείο Γεωργίας - Δασών κλπ. Αρμόδιος παράγοντας και με αφορμή την «τιτλοποίηση» εσόδων του ΙΚΑ που προωθεί ο - επί των ιδιωτικοποιήσεων - διοικητής του ιδρύματος Μ. Νεκτάριος, επισήμανε τα ακόλουθα:

Στόχος της κυβέρνησης με την ενεργοποίηση του μηχανισμού «τιτλοποίησης» των εσόδων είναι η γρήγορη μείωση του δημοσίου χρέους. Οσα χρήματα συγκεντρωθούν από τη μέθοδο αυτή θα χρησιμοποιηθούν για την επαναγορά χρέους. Ειδικά για το ΙΚΑ, ανέφερε ότι στο βαθμό που ο ίδρυμα συγκεντρώσει δικά του χρήματα - με την «τιτλοποίηση» προτίθενται να χρηματοδοτήσουν την ΑΕΔΑΚ - θα περικοπεί ισόποσο από την κρατική επιχορήγηση.

Τεράστια ερωτηματικά, όμως, υπάρχουν και για τους υπόλοιπους επιχορηγούμενους φορείς. Π.χ., το Κεντρικό Ταμείο Γεωργίας - Δασών χρηματοδοτεί κάθε χρόνο παραμεθόριες περιοχές της χώρας. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση προτίθεται να του αφαιρέσει μελλοντικά έσοδα (τα οποία δεσμεύονται για τη λήψη δανείου), από πού θα βρεθούν οι πόροι για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των παραμεθόριων περιοχών;

Εκφράζονται φόβοι ότι μέσω της «τιτλοποίησης» μελλοντικών εσόδων, απλώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να ξεμπερδέψει με τους επιχορηγούμενους κοινωνικούς φορείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ