Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Χειρότερος ο νέος «Θησέας»

Την καταρχήν θετική γνώμη της στην παράταση του «Θησέα» (πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων και δράσεων των δήμων) έδωσε η ΚΕΔΚΕ. Στη διάρκεια της προχτεσινής συνεδρίασης του ΔΣ του οργάνου, το σώμα δεν προχώρησε σε συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο «Θησέα» - ελέω εκλογών - ωστόσο εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να συνεχιστεί.

Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα και δράσεις που χρηματοδοτούνται κατά 72% από τα ταμεία των δήμων και κατά 28% από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η σχέση αυτή διατηρείται και στο νέο νομοσχέδιο που συνέταξε το υπουργείο, ενώ την ίδια ώρα διαμορφώνονται οι νομικές προϋποθέσεις για τη δέσμευση χρημάτων των δήμων, τα οποία η ίδια η κυβέρνηση θα αποφασίζει πώς και πού θα διανέμονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι το νέο νομοσχέδιο προβλέπει πως η Κεντρική Επιτροπή Παρακολούθησης θα αποφασίζει για το πώς θα κατανεμηθεί το 20% των πόρων του προγράμματος, που αφορούν τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και την πολιτική προστασία. Σημειώνεται ότι πολλά έργα για να χρηματοδοτηθούν από το «Θησέα» θα πρέπει να γίνονται με Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα.

Στις «καινοτομίες» του νομοσχεδίου είναι ότι μεταβάλλεται το εύρος των δικαιούχων που μπορεί να χρηματοδοτηθούν από τη «Θησέα» για δράσεις που αφορούν την εκπόνηση μελετών και την εκτέλεση των έργων Αποκατάστασης Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων. Δηλαδή, με χρήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα μπορούν να αξιοποιούνται από ιδιώτες.

Σχολιάζοντας το νέο «Θησέα» ο εκπρόσωπος της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» Χρήστος Τέγος, τόνισε: «Το νέο πρόγραμμα που ετοίμασε η κυβέρνηση της ΝΔ κινείται στους ίδιους άξονες της αντιλαϊκής πολιτικής και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, οδεύει προς το δυσμενέστερο, αφού δεσμεύει χρήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για πολιτική προστασία και απορρίμματα. Το δε 20% των χρημάτων της ΤΑ το διαχειρίζεται η κυβέρνηση, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της. Ενώ την ίδια ώρα δημιουργεί μονοπρόσωπα όργανα για τον απόλυτο έλεγχο όλων των πολιτικών επιλογών της ΤΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ