Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
Βουλευτικές Εκλογές 2009
«ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ»
Για τη διάδοση και αξιοποίησή της μπροστά στη μάχη των εκλογών

Κυκλοφόρησε το 5ο τεύχος της ΚΟΜΕΠ

Η προεκλογική αντιπαράθεση για τις βουλευτικές εκλογές στις 4 Οκτώβρη αναγκαστικά επικεντρώνεται στην οικονομική κρίση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παρουσιάζουν τους δυο διαφορετικούς ρόλους τους στο ίδιο έργο, της αστικής κυβέρνησης για λογαριασμό των μονοπωλίων, της καπιταλιστικής κερδοφορίας που πηγή της είναι το ξεζούμισμα του μισθωτού και η χρεοκοπία του μικρού αγρότη και του αυτοαπασχολούμενου.

Το ΠΑΣΟΚ δίνει τη μάχη για να παραλάβει τη σκυτάλη από τη ΝΔ, όπως αντίστροφα έγινε το 2004. Βολεύεται από τη συγκυρία για να ρίξει τα προβλήματα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, της ανταγωνιστικότητας και της βιομηχανικής συρρίκνωσης αποκλειστικά στη διαχείριση της ΝΔ. Προσπαθεί να ξεγελάσει εργατοϋπάλληλους και αυτοαπασχολούμενους ότι δήθεν διαθέτει πολιτική διαχείρισης της κρίσης προς όφελός τους.

Στο τεύχος της ΚΟΜΕΠ που μόλις κυκλοφόρησε, μπορούμε να διαβάσουμε τα εξής:

Γιατί δεν μπορεί να υπάρχει πιο ήπια, πιο φιλολαϊκή πολιτική από το ΠΑΣΟΚ, αφού δε θέλει και δεν μπορεί να συγκρουσθεί με τα μονοπώλια, την ΕΕ και άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις, είναι από τα κύρια θέματα που αναπτύσσονται στην ενότητα «Οικονομία - Πολιτική» σε αυτό το τεύχος της ΚΟΜΕΠ που μόλις κυκλοφόρησε.

Για τα στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ που οφείλουν να εξοπλίζονται, για τα κομματικά μέλη και τους φίλους που ενημερώνονται είναι ιδιαίτερα χρήσιμα το άρθρο «Η οικονομική κρίση της ΕΕ. Ο εσωτερικός συσχετισμός και η διεθνής θέση της Ενωσης» και το άρθρο «Κριτική των θέσεων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και του οπορτουνισμού ΚΕΑ για την οικονομική κρίση». Και στα δυο άρθρα αναδεικνύεται η σχέση που υπάρχει στο χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ στην Ελλάδα με το χαρακτήρα των κατευθύνσεων και των αποφάσεων της ΕΕ.

Το ίδιο αφορά το χαρακτήρα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα με το χαρακτήρα της οικονομικής κρίσης στην ΕΕ. Βεβαίως, αναδεικνύονται και οι αντιθέσεις μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ, η επίδραση των αντιθέσεων μεταξύ των ισχυρότερων και πιο αδύναμων οικονομιών, κρατών, μεταξύ διαφορετικών ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Η αντικειμενική - επιστημονική εκτίμηση καθώς και η πρόβλεψη της πορείας των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων δεν είναι απλά ένα ακαδημαϊκό ζήτημα, αντίθετα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς βήματα στην πορεία της ιδεολογικής και πολιτικής χειραφέτησης από τα αστικά κόμματα, ανεξάρτητα από τον ιδεολογικό μανδύα τους.

Οι προκείμενες εκλογές είναι και δοκιμασία αλλά και ευκαιρία να γίνει ένα πιο σταθερό βήμα. Η αποκάλυψη της κοινής γραμμής σοσιαλδημοκρατίας και οπορτουνισμού που είναι γραμμή ενσωμάτωσης στο ιμπεριαλιστικό κέντρο της ΕΕ, συμβιβασμού και υποταγής του κινήματος σε μια διαχείριση της κρίσης, μπορεί να συμβάλει στο ταξικό, πολιτικό ατσάλωμα.

Στην ίδια ενότητα δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Για τα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων». Αναλύει το φαινόμενο της μετανάστευσης με ταξικά κριτήρια και μέσα από τις νομοτέλειες της καπιταλιστικής οικονομίας. Στο άρθρο δίνεται απάντηση στην προσπάθεια να δηλητηριαστεί η εργατική τάξη με το ρατσισμό και τον εθνικισμό, αποκαλύπτεται η αστική πολιτική απέναντι σε αυτό το φαινόμενο. Αναδεικνύεται η ανάγκη ταξικής ενότητας και σύγκρουσης με το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους μετανάστες και πρόσφυγες.

Επίσης, διαχρονικό αλλά και επίκαιρο είναι το θέμα του τελευταίου άρθρου της ενότητας «Οικονομία-Πολιτική» με τίτλο «Η σχέση οικονομίας - αστικής εκπαιδευτικής πολιτικής». Πραγματεύεται πώς οι μεταρρυθμίσεις («αναδιαρθρώσεις») στην εκπαίδευση αντανακλούν τις εξελίξεις στην καπιταλιστική οικονομία, πώς η εκπαιδευτική πολιτική του αστικού κράτους εναρμονίζεται με τις ανάγκες της καπιταλιστικής αναπαραγωγής. Αναδεικνύει τις δυο στρατηγικές για την εκπαίδευση που αντικειμενικά προκύπτουν από το έδαφος της καπιταλιστικής ανάπτυξης στη σημερινή της φάση αλλά και ορισμένες σκέψεις για τη θέση της εκπαίδευσης στη διαδικασία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Και στην προεκλογική περίοδο ο αντικομμουνισμός βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Η εργατική τάξη έχει άμεσο συμφέρον να απαντάει στο ψέμα, στη συκοφαντία και στη διαστρέβλωση της ιστορίας αλλά και να αντεπιτίθεται στα ζητήματα της ιστορίας της ταξικής πάλης.

Στην ενότητα «Ιστορία», το άρθρο με τίτλο «Ο αστικός κόσμος στην Κατοχή. Η κατοχική κυβέρνηση και τα Τάγματα Ασφαλείας», δίνει απάντηση στην αναθεωρητική σχολή της Ιστορίας που επιχειρεί την εξυγίανση των Ταγμάτων Ασφαλείας από το ρόλο που έπαιξαν ενάντια στο λαό της Ελλάδας και του απελευθερωτικού αγώνα του. Η επικαιρότητα του άρθρου σχετίζεται με τη συνολική προσπάθεια αναθεώρησης της Ιστορίας του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, την εξίσωση ναζισμού - κομμουνισμού, την αντίληψη ότι η σύγκρουση ΕΑΜ-ΕΛΑΣ με τα Τάγματα Ασφαλείας αποτελούσε μια «τοπική βεντέτα». Ολο και πιο συχνά και επίσημα οι υπέρμαχοι της αστικής «δημοκρατίας» επιχειρούν να εξισώσουν τη φασιστική μορφή της δικτατορίας του κεφαλαίου με την επαναστατική εργατική εξουσία, τη δικτατορία του προλεταριάτου. Στον ταξικό χαρακτήρα της εξουσίας, ανεξάρτητα από τη μορφή της, αναφέρεται το άρθρο, με αφορμή την κατοχική κυβέρνηση στην Ελλάδα και τα Τάγματα Ασφαλείας. Αποδεικνύει ότι δεν αποτελούσαν μια ακραία έκφραση ενός «ξενόδουλου τμήματος της αστικής τάξης», αλλά εξυπηρετούσαν εξίσου τα γενικά συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας. Ιδιαίτερα τα Τάγματα αποτελούσαν την εμπροσθοφυλακή της αστικής τάξης μπροστά στον ορατό κίνδυνο αυτή να χάσει την εξουσία στην Ελλάδα.

Οπως είναι φανερό, το διάβασμα, η μελέτη της ύλης της Κομμουνιστικής Επιθεώρησης, θεωρητικού και πολιτικού οργάνου της ΚΕ του ΚΚΕ, δεν έχει μόνο το χαρακτήρα της απάντησης σε επίκαιρα ζητήματα της ταξικής πάλης. Με αυτή την έννοια, η ΚΟΜΕΠ δεν είναι ένα περιοδικό αλλά ένα βιβλίο στο οποίο μπορούμε να ανατρέχουμε για να βαθύνουμε και να προσεγγίσουμε καλύτερα τη συλλογική κομματική σκέψη. Αποτελεί όρο για τη διαμόρφωση μιας πιο βαθιάς κατανόησης της επιστημονικής μας κοσμοθεωρίας, της ανάπτυξης της επαναστατικής στρατηγικής του κομμουνιστικού κόμματος. Από αυτή την άποψη, η ΚΟΜΕΠ δίνει λαβή για παραπέρα σκέψεις και προβληματισμούς, μπορεί να αποτελέσει μέσο οργάνωσης της κομμουνιστικής συλλογικής και ατομικής αυτομόρφωσης.

Η ΚΟΜΕΠ είναι προς μελέτη και αξιοποίηση και μετά τις εκλογές, αφού τόσο η στρατηγική της ΕΕ όσο και η στρατηγική του κεφαλαίου στην Ελλάδα, εκφρασμένη σε κυβερνητική πολιτική δεν έχουν χαρακτήρα προσωρινών κυβερνητικών επιλογών, ιδιαιτεροτήτων του ενός ή άλλου κόμματος ή υπουργού. Γι' αυτό και η ανάπτυξη του ιδεολογικοπολιτικού μετώπου στο κίνημα δεν έχει συγκυριακό χαρακτήρα. Η ΚΟΜΕΠ αποτελεί στήριγμα αυτής της δουλειάς.

Παραμένουν επίκαιρα τα τελικά συμπεράσματα από τη μάχη των ευρωεκλογών στην ανάλογη Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ, με κύριο ζήτημα την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την κοινωνική συμμαχία, την κομματική οικοδόμηση, με γρήγορη προσαρμογή της δουλειάς μας στις κατευθύνσεις του 18ου Συνεδρίου.

Το καθήκον των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, των φίλων και οπαδών είναι να συμβάλουν αποφασιστικά στην κατεύθυνση οργάνωσης της πάλης της εργατικής τάξης με ενίσχυση της ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα ως προς την πάλη για το χαρακτήρα της εξουσίας, με εκλαΐκευση της αντίληψής μας για το σοσιαλισμό, σε αντιπαράθεση με την αντικομμουνιστική επίθεση που οξύνεται, παίρνει νέες διαστάσεις, ενισχύεται ως στοιχείο της επίσημης αστικής κρατικής πολιτικής και των διακρατικών καπιταλιστικών ενώσεων όπως η ΕΕ.

Οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις απαιτούν ιδεολογική ετοιμότητα και πολιτική επαγρύπνηση και μαχητικότητα, στα οποία διαθέτει το ΚΚΕ και πείρα και εφόδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ