Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Νεκροί στο βωμό του κέρδους δύο ακόμα εργάτες

Στους 63 ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών εργατών από την αρχή του 2009 οι δύο μετανάστες, που χτες το πρωί δούλευαν σε έργα σύνδεσης του αποχετευτικού δικτύου στην Κηφισιά

Ξεπερνούν τους 1.200 οι εργάτες που σκοτώθηκαν στους τόπους δουλειάς μόνο την περίοδο 2000-2008

Eurokinissi

Ξεπερνούν τους 1.200 οι εργάτες που σκοτώθηκαν στους τόπους δουλειάς μόνο την περίοδο 2000-2008
Δύο ακόμη εργάτες έχασαν χτες τη ζωή τους, αυτή τη φορά σε εργατικό «ατύχημα» στην Κηφισιά. Το νέο εργοδοτικό έγκλημα ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών εργατών, από την αρχή του 2009, σε 63 - σύμφωνα μόνο με τα στοιχεία «Ρ» - αποδεικνύοντας ότι οι εργαζόμενοι έχουν μετατραπεί σε αναλώσιμο είδος, όταν, την ίδια στιγμή, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονται προεκλογικά για το ποιος θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, συμπιέζοντας κι άλλο το κόστος της εργατικής δύναμης.

Αναλυτικά, οι δύο εργάτες, μετανάστες από το Νεπάλ και την Ινδία, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια εργασιών σύνδεσης του δικτύου αποχέτευσης του Β' Παιδικού Σταθμού Κ. Κηφισιάς με τον κεντρικό αγωγό (υπόνομο) της ΕΥΔΑΠ. Το «ατύχημα» συνέβη στις 09.35 χτες το πρωί, στην οδό Σουλίου 5. Εκείνη την ώρα, ο εργάτης από το Νεπάλ, Μαντόρ (αγνώστων λοιπών στοιχείων), δίχως κανένα προστατευτικό μέτρο, κατέβηκε στο φρεάτιο του κεντρικού αγωγού, για να ελέγξει αν είναι βουλωμένο και λιποθύμησε από ισχυρές αναθυμιάσεις. Ο Κοντίρ Σικ, από την Ινδία, που δούλευε μαζί του και είδε το γεγονός, κατέβηκε να βοηθήσει το συνάδελφό του και έπεσε, επίσης, αναίσθητος, χωρίς να έχει και αυτός κανένα μέτρο προστασίας (μάσκα, γάντια κλπ.). Λίγη ώρα αργότερα, οι δύο εργάτες μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός τους. Το έργο της σύνδεσης είχε αναθέσει ο Δήμος Κηφισιάς στην εταιρεία ΑΚΜΩΝ ΑΤΕ, με εργολαβία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργάτες κατέβηκαν στον υπόνομο δίχως καν να φοράνε μάσκες. Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η έλλειψη στοιχειωδών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας καθώς και η ανυπαρξία μηχανισμών ουσιαστικού ελέγχου από την πλευρά του κράτους. Αναδεικνύεται ο «φονικός» χαρακτήρας της πολιτικής που στο όνομα της μείωσης του κόστους εργασίας έχει αναδείξει την εντατικοποίηση, την έλλειψη μέτρων ΥΑΕ, το σμπαράλιασμα του 8ωρου σε κανόνα για τους χώρους δουλειάς, με αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων εργατών κάθε χρόνο. Τα τελευταία εννιά χρόνια, από το 2000 μέχρι το 2008, οι νεκροί εργάτες στους τόπους δουλειάς έχουν φτάσει τους 1.236.

Το νέο εργατικό «ατύχημα» καταγράφει ταυτόχρονα και τις συνέπειες της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων (στο πλαίσιο της οποίας η ΕΥΔΑΠ εδώ και χρόνια έχει μπει στο χρηματιστήριο), οδηγώντας συν τοις άλλοις στην επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, την ενίσχυση της ασύδοτης δράσης των εργολάβων κλπ.

Να τιμωρηθούν οι ένοχοι

Με ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) «καλεί τους εργαζόμενους να σταματήσουν να στηρίζουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που υλοποιούν την αντεργατική πολιτική με τη βοήθεια του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού της ΓΣΕΕ και άλλων συμβιβασμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων, "οπλίζοντας" το δολοφονικό χέρι της εργοδοσίας. Να αγωνιστούν κόντρα στις ιδιωτικοποιήσεις, στις συμπράξεις δημόσιου τομέα με ιδιώτες, κόντρα στην παράδοση της ζωής της εργατικής τάξης στις κρεατομηχανές των εργολάβων». Το ΠΑΜΕ καλεί ακόμα τους εργάτες: «Να παλέψουν για το δικό τους δρόμο ανάπτυξης της οικονομίας, όπου ο πλούτος θα πηγαίνει στον παραγωγό του για την ικανοποίηση των αναγκών του και όχι για να γεμίζει τις τσέπες της εργοδοσίας. Να στείλουν το δικό τους μήνυμα καταδίκης της αντεργατικής πολιτικής, ανοίγοντας δρόμο για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, για το δυνάμωμα των αγώνων, για ένα καλύτερο αύριο για τους εργαζόμενους της χώρας».

Ανακοινώσεις για το θάνατο των δύο εργατών εξέδωσαν ακόμα η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, με τις οποίες καλούν τους οικοδόμους, την εργατική τάξη, να «βγάλει ασφαλή συμπεράσματα, να αξιοποιήσει την κάλπη για να καταδικάσει τους υπεύθυνους αυτής της κατάστασης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ