Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Συνάντηση χαμηλών προσδοκιών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΙΕΝΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Να συναντηθούν συμφώνησαν ο εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, και ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, Σαγιάντ Τζαλίλι. Εκπρόσωπος του Σολάνα ανακοίνωσε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου και θα συμμετέχουν σ' αυτήν και αντιπροσωπείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία) και της Γερμανίας.

Για την αναγκαιότητα άμεσου διαλόγου για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έκανε λόγο στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του ως επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας ο Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, συμπληρώνοντας ότι «η χρήση βίας δεν είναι λύση». Αποφασισμένος «να κάνει τα πάντα για να ελεγχθεί η διάδοση των πυρηνικών όπλων» δήλωσε, από την άλλη, ο διάδοχος του, Ιάπωνας Γιουκίγια Αμάνο, που υποστηρίχτηκε, για την εκλογή του, κυρίως από ΗΠΑ, Βρετανία.

Στο εσωτερικό του Ιράν δικαστική επιτροπή απέρριψε τις καταγγελίες για βιασμούς συλληφθέντων στις μετεκλογικές ταραχές, που ζήτησε, αντίθετα, να συλληφθούν όσοι τις κατέθεσαν, δηλαδή οι επικεφαλής του «μεταρρυθμιστικού» ρεύματος του καθεστώτος. Το αίτημα, φυσικά, δεν υλοποιείται άμεσα, αφού εκκρεμεί η ολοκλήρωση σχετικής έρευνας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και την τελευταία λέξη θα πει ο Αγιατολάχ. Εντούτοις, τα πνεύματα οξύνονται καθώς απαγορεύτηκε στα ΜΜΕ να μεταδίδουν ειδήσεις που σχετίζονται με τον Μιρ Χοσεϊν Μουσαβί ή τον Μεχντί Καρουμπί ενώ χθες άρχισε η δίκη άλλων έξι συλληφθέντων στις ταραχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ