Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΟΜΠΑΜΑ
Δουλεύοντας για το κεφάλαιο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την ανάγκη «μεταρρύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος» μέχρι το τέλος του 2009, σημείωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κογκρέσο, ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντα της τάξης που υπηρετεί και τον στηρίζει. Υπενθύμισε πως έχει περάσει ένας χρόνος από την κατάρρευση της Λίμαν Μπράδερς και υποστήριξε πως «είναι επιβεβλημένο να προχωρήσουμε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις που θα αποτρέψουν την επανεμφάνιση μιας παρόμοιας κρίσης», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «δεν θα επιστρέψουμε στις ακρότητες που έλαβαν χώρα» στις αμερικανικές αγορές, όπως και στις «επιπόλαιες και ανεξέλεγκτες συμπεριφορές» των στελεχών των χρηματιστηριακών αγορών και των τραπεζών.

Οι δηλώσεις του περί αρχής της ομαλοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην ουσία, δεν αφορά τον αμερικανικό λαό, καθώς βλέπει ολοένα τη ζωή του να χειροτερεύει, με το 13,2% του πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ αλματώδης είναι η αύξηση των ποσοστών ανασφάλιστων, που έφτασε τα 45,7 εκατομμύρια ανθρώπους. Την ίδια στιγμή, η βιομηχανία όπλων έκανε φέτος τζίρο 37,8 δισ. δολάρια και καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην πίτα στο εμπόριο εξοπλισμών με 68,4%.

Πάντως, ο Ομπάμα ισχυρίστηκε πως «χρειάζεται ακόμα για λίγο η κρατική στήριξη στην ομοσπονδιακή οικονομία, αν και σε βαθμό μειούμενο» και μίλησε για την ανάγκη λήψης μέτρων «στην κατεύθυνση της μετατροπής του παγκόσμιου πιστωτικού συστήματος» στην ερχόμενη Σύνοδο της G-20.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ