Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΟΔΟΣΙΑΣ
Δικομματική εξαπάτηση των μικρών ΕΒΕ

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κοροϊδεύουν απροκάλυπτα τους ΕΒΕ, καθώς η πολιτική της ΕΕ που υπηρετούν έχει προδιαγράψει τη συρρίκνωση ενός πολύ μεγάλου ποσοστού των μικρών επιχειρήσεων

Προεκλογικό «χαρτί» και για τα δύο κόμματα του δικομματισμού αποτελεί η δράση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), ένα ακόμη γεγονός που αναδεικνύει ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου πολιτικού «νομίσματος». Τα δύο πρόσφατα προγράμματα για την επιδότηση των κεφαλαίων κίνησης προβλήθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ ως κίνηση «σωτηρίας» των μικρών επιχειρήσεων. Την ίδια στάση κράτησε και το ΠΑΣΟΚ, με τη διαφορά ότι κατά τη γνώμη του θα έπρεπε να αλλάξουν τα κριτήρια εγγυοδοσίας και να τριπλασιαστούν τα κονδύλια του Ταμείου, για να διευρυνθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα επωφελούνταν.

***

Το πρόγραμμα κινήθηκε σε δύο φάσεις. Αρχικά επιδοτούνταν συνολικά το επιτόκιο για τριετή δάνεια επιχειρήσεων με λειτουργία άνω των τριών ετών και κερδοφόρων για τις τρεις τελευταίες χρήσεις. Στη δεύτερη φάση του προγράμματος μία από τις βασικότερες αλλαγές ήταν ότι η επιδότηση του επιτοκίου δεν το κάλυπτε ολόκληρο, αλλά μέρος του. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό απολογισμό, μέχρι τις 26 Αυγούστου του 2009 είχαν δανειοδοτηθεί, με εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ και από τις δύο φάσεις του προγράμματος, 47.000 επιχειρήσεις για δάνεια συνολικού ύψους 4,6 δισ. ευρώ. Η κυβερνητική πολιτική δεν επέφερε καμία κοσμογονία, ούτε ανέτρεψε τα δυσμενή δεδομένα δραστηριοποίησης των πολύ μικρών επιχειρήσεων στην αγορά. Επέτρεψε σε ένα μικρό αριθμό επιχειρήσεων, κάτω του 5% επί του συνόλου, να δανειοδοτηθούν για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους. Επιχειρήσεις κατά βάση μεσαίες, πολύ μεγαλύτερες σε μέγεθος ή τζίρους από τη μέση μικρή επιχείρηση. Την ίδια περίοδο προχώρησε σε αλλεπάλληλες εξαγγελίες εγγυητικών δράσεων δανεισμού μεγάλων επιχειρήσεων. Μόνο το τελευταίο πρόγραμμα που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας ήταν της τάξης των 2,1 δισ. ευρώ και είχαν προηγηθεί πολλά ακόμη. Για μια ακόμη φορά επιμέρους και αποσπασματικές δράσεις για τις μικρές επιχειρήσεις χρησιμοποιήθηκαν για να νομιμοποιήσουν πολιτικά τη διοχέτευση τεράστιων ποσών στις μεγάλες επιχειρήσεις.

***

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες δείχνει και την αναποτελεσματικότητα του προγράμματος και τις πραγματικές επιδιώξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στοιχεία ερευνών που έγιναν για λογαριασμό των συνδικαλιστικών φορέων των ΕΒΕ εμφανίζουν τη διαρκή επιδείνωση βασικών δεικτών, όπως η κερδοφορία, ο τζίρος και η απασχόληση. Οι ακάλυπτες επιταγές πολλαπλασιάζονται. Τον περασμένο Ιούλη, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, σε υπόμνημά της προς το υπουργείο Ανάπτυξης, έκανε λόγο για «παντελή έλλειψη χρηματοδότησης. Τα διάφορα προγράμματα χρηματοδότησης, όπως το ΤΕΜΠΜΕ και ΕΣΠΑ, απευθύνονται σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις». Βασική ένσταση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων ήταν - και παραμένει - η αδυναμία τους να επιβαρυνθούν με ένα δάνειο που, ακόμη και με ευνοϊκότερες προϋποθέσεις σε σχέση με τον απευθείας τραπεζικό δανεισμό, δε θα μπορούν να αποπληρώσουν.

***

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εξαπατούν το μεγάλο πλήθος των ΕΒΕ, καθώς η πολιτική της ΕΕ που υπηρετούν έχει με σαφήνεια προδιαγράψει τη συρρίκνωση ενός πολύ μεγάλου ποσοστού των μικρών επιχειρήσεων. Επιτρέπονται και ενισχύονται μόνο εκείνες που δρουν συμπληρωματικά στις πολυεθνικές επιχειρήσεις και τις μεγάλες βιομηχανίες. Η υπόλοιπη βιοτεχνική παραγωγή χτυπήθηκε και χτυπιέται ανελέητα, τα φορολογικά μέτρα επιβαρύνουν τις μικρές επιχειρήσεις και ευνοούν τις μεγάλες. Τα μερίδια αγοράς κυριαρχούνται από τις αλυσίδες και τις εισαγωγικές επιχειρήσεις.

Το ΚΚΕ στέκεται με συνέπεια στο πλευρό των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ και στηρίζει τις θέσεις των αγωνιστικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου. Σε μια από τις κεντρικές παρεμβάσεις του, στις αρχές του 2008 στη Βουλή, ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις, είχε προτείνει:

  • Κατάργηση όλων των νόμων και των ρυθμίσεων που επιτρέπουν την καταλήστευση από τις τράπεζες (πανωτόκια, ανατοκισμός κλπ.). Τα επιτόκια δανεισμού να μην υπερβαίνουν το ύψος του πληθωρισμού. Ειδικό χρηματοδοτικό καθεστώς για υποδομές και εκσυγχρονισμό των ΕΒΕ.
  • Εξασφάλιση από το κράτος υποδομών και βιοτεχνικών πάρκων για την εγκατάσταση δραστηριοτήτων. 12ετείς συμβάσεις μίσθωσης επαγγελματικής στέγης που θα πρέπει να ανανεώνεται υποχρεωτικά μετά τη δωδεκαετία για 3 χρόνια. Το ύψος αναπροσαρμογής του μισθώματος να μην ξεπερνά το 0,75% του πληθωρισμού.
  • Να μην απελευθερωθεί το ωράριο, να μην καταργηθεί η Κυριακή αργία. Συνεχές - υποχρεωτικό ωράριο καταστημάτων έως 48 ώρες την εβδομάδα, με τρία απογεύματα κλειστά.
  • Αύξηση της φορολογίας των πολυκαταστημάτων, κατάργηση των κάθε λογής προνομίων που τους έχουν δώσει οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

Το παραπάνω τμήμα από τις θέσεις - προτάσεις του ΚΚΕ λαμβάνει υπόψη του ότι σε κάθε περίπτωση οι μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις μεγάλες με ίσους όρους, αλλά και ότι υλοποιείται μια πολιτική υπέρμετρης στήριξης των μεγάλων επιχειρήσεων, οπότε οι παρεμβάσεις υπέρ τους πρέπει να περιορίζουν και την ισχύ των μεγαλοεπιχειρηματιών.


Γ. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ