Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Στο δρόμο του αγώνα

Συγκεντρώσεις στις 16 Νοέμβρη, αλλά και κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού,  από τους συνταξιούχους που απαιτούν λύση στα μεγάλα προβλήματά τους

Από τη συνέντευξη Τύπου των συνταξιουχικών οργανώσεων
Από τη συνέντευξη Τύπου των συνταξιουχικών οργανώσεων
Συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας σ' όλες τις μεγάλες πόλεις στις 16 Νοέμβρη και συγκέντρωση μια μέρα πριν τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, ανακοίνωσαν οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων, χτες σε συνέντευξη Τύπου.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα διατύπωσε τις θέσεις της πάνω στα σοβαρά προβλήματα των συνταξιούχων, μετά την κατάθεση και του προϋπολογισμού 2001, αλλά και για τη φορολογική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Παρευρέθηκαν και μίλησαν: Χρ. Τριάντης, πρόεδρος των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ, Βασ. Γεωργαντάς, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Ερ. Ποταμιάνος, από τους συνταξιούχους ΤΣΑ, Βαγ. Παπαντωνάκης, αντιπρόεδρος των Πολιτικών Συνταξιούχων, Γ. Νικολάου, πρόεδρος συνταξιούχων ΝΑΤ και Σ. Πέτρουλας, πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ.

Κοινή διαπίστωση των συνταξιούχων ήταν ότι ο αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή, αντισυνταξιοδοτική πολιτική της κυβέρνησης θεωρείται ο μόνος δρόμος και η υποχρέωση που έχουν απέναντι στα παιδιά και στα εγγόνια τους σαν παρακαταθήκη οι συνταξιούχοι.

Μιλώντας εκ μέρους της Συντονιστικής, ο Γ. Τριάντης αναφέρθηκε: Στον «πλεονασματικό» προϋπολογισμό από το «στύψιμο» της σκληρής εισοδηματικής και φορομπηχτικής πολιτικής ετών συνταξιούχων, εργαζομένων, μικρομεσαίων ΕΒΕ και αγροτών.

Στην «κοινωνική και πολιτική ευαισθησία» της κυβέρνησης, όταν 80% των συνταξιούχων ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας π.χ. συνταξιούχοι ΙΚΑ 86% κάτω από το όριο της φτώχειας, ΤΕΒΕ 80,4%, ΤΣΑ 97%. Ταυτόχρονα αυξάνουν τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, των μέσων μεταφοράς, αυξάνουν τα τρόφιμα, διπλοφορολογούνται συντάξεις.

Στην «κοινωνική πολιτική» της κυβέρνησης που εκφράζεται με αύξηση συντάξεων 5,5%, λόγω ανάπτυξης (!!!), όταν οι συνταξιούχοι έχουν τεράστιες απώλειες και οι βιομήχανοι και φαρμακοβιομήχανοι παίρνουν αυξήσεις λόγω νέας κοστολόγησης πετρελαίου!!! Σημαντική είναι και η επίθεση των έμμεσων φόρων, καθώς στην Ελλάδα ο μέσος όρος τους είναι 66% έναντι 34% στην Ευρώπη.

Στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις κοινωνικές κατακτήσεις, την κατεδάφιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος της χώρας, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, αλλά και τα μεγάλα ελλείμματα των ταμείων. Μόνο στο ΤΕΒΕ είναι 42 δισ. δρχ. και υπάρχει δυσκολία για την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων. Ο συνδικαλιστής κατάγγειλε την πλήρη απουσία κρατικής επιχορήγησης προς τα ταμεία.

Χαρακτηριστική και η παρέμβαση του Β. Γεωργαντά για την αγορά πετρελαίου. Η κυβέρνηση για να δείξει το «κοινωνικό της πρόσωπο» εξήγγειλε επίδομα 30.000-50.000 δρχ. χωρίζοντας τη χώρα ανά περιοχή. Αυτό το δίνουν μόνο στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, αποκλείοντας εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους!

Τέλος να σημειώσουμε δύο σημαντικά στοιχεία: Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ η Γερμανία ξοδεύει για κάθε Γερμανό πολίτη 1.655 δολάρια, η Γαλλία 1.600 δολάρια και στον πάτο η Ελλάδα, πιο χαμηλά κι από την Πορτογαλία, 404 δολάρια. Καταγγέλθηκε επίσης η κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να τζογάρονται στα χρηματιστήρια τα αποθεματικά των ταμείων για να βρίσκουν «ζεστό χρήμα» οι βιομήχανοι!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ