Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Μικροαστοί», χτες και σήμερα

«Μικραστοί» στο «Βεάκη»
«Μικραστοί» στο «Βεάκη»
Δεν υπάρχει πιο δύσκολο κοινό, πιο δύστροπος κριτής κάθε θεατρικής παράστασης, από τους ίδιους τους ανθρώπους του θεάτρου. Γι' αυτό και όταν εκείνοι επαινούν μια παράσταση που παρακολούθησαν ως θεατές, πολύ περισσότερο όταν τη χαρακτηρίζουν «εξαιρετική παράσταση ενός έργου συνόλου» και, «παράσταση ηθοποιών», αυτό σημαίνει ότι μιλούν για ένα πολύ σημαντικό έργο και μια αξιοζήλευτη -για κάθε ηθοποιό- παράσταση. Αυτούς και άλλους επαίνους διατύπωσαν πολλοί επώνυμοι άνθρωποι του θεάτρου (ηθοποιοί, συγγραφείς, σκηνοθέτες), οι οποίοι παρακολούθησαν προχτές το βράδυ στο θέατρο «Βεάκη» την επίσημη πρεμιέρα των «Μικροαστών» του Μ. Γκόρκι, σε σκηνοθεσία του Κώστα Καζάκου.

Ανάλογοι ήταν οι έπαινοι όλων των προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων ήταν η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης και ο Μάκης Μαΐλης - μέλος του ΠΓ της ΚΕ, οι οποίοι εξέφρασαν στον Κώστα Καζάκο και στους ηθοποιούς του θιάσου, το θαυμασμό τους για το «σπουδαίο αυτό έργο του Γκόρκι», τον εντυπωσιασμό τους από το «πόσο πολύ επίκαιρο είναι σήμερα», τον ενθουσιασμό τους για την «εξαιρετική παράσταση και τις πολύ καλές ερμηνείες».

Το σπουδαίο, τσεχοφικού κλίματος, κριτικού κοινωνικού ρεαλισμού, βαθύτατου ανθρωπισμού, έργο του Γκόρκι (1906), έργο που ευαγγελίστηκε την ανάγκη της ριζικής κοινωνικής αλλαγής στη Ρωσία, που παρά την αποτυχημένη Επανάσταση του 1905, προοιωνίστηκε τον ερχομό της Οκτωβριανής Επανάστασης, που ηθογράφησε, ψυχογράφησε και έθεσε προ των ευθυνών της τη μικροαστική τάξη, παρουσιάζεται σε μετάφραση Λυκούργου Καλλέργη, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ασημακόπουλου, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου, μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου. Πρωταγωνιστούν οι: Κώστας Καζάκος, Βέρα Κρούσκα, Βασίλης Κολοβός, Μαρίνα Ψάλτη, Βασίλης Τσάγκλος, Αννα Παϊτατζή. Συμπρωταγωνιστούν: Οδυσσέας Σταμούλης, Φάνης Μουρατίδης, Νίκος Γιαννακάς, Μάμιλη Μπαλακλή, Αντωνία Γιαννούλη, Μαρία Σαββίδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ