Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 2008
Συνεχίστηκε αδιάλειπτα η κερδοφορία

Παρά την κρίση, στο όνομα της οποίας χαρίστηκαν στο κεφάλαιο δεκάδες δισεκατομμύρια, οι επιχειρηματίες συνεχίζουν την κερδοφόρα πορεία τους

Περαιτέρω επιτάχυνση της συσσώρευσης κεφαλαίου σημειώθηκε το 2008, με τις μεγάλες επιχειρήσεις να αυξάνουν τις πωλήσεις τους με πολλαπλάσιους ρυθμούς σε σχέση με τις μικρότερες. Η κερδοφορία συνεχίστηκε και τον προηγούμενο χρόνο, αν και τα καθαρά κέρδη εμφανίζουν κάμψη περίπου 10% σε σχέση με το 2007.

Αυτά σε γενικές γραμμές, είναι τα στοιχεία της πορείας των επιχειρήσεων το 2008, όπως τα κατέγραψε η εταιρεία ερευνών «Hellas Stat», η οποία τονίζει ότι και το 2008 «η ψαλίδα της ανάπτυξης μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων διευρύνεται». Στα αρνητικά της έρευνας είναι ότι δεν καταγράφεται ο αριθμός των επιχειρήσεων, αλλά ούτε και η τάξη μεγέθους βασικών οικονομικών παραμέτρων (κέρδη), αλλά μόνο οι ποσοστιαίες μεταβολές τους, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Αλλά και αυτά τα στοιχεία είναι ενδεικτικά, καθώς αποκαλύπτουν ότι ως το τέλος του 2008 οι επιχειρήσεις δεν επηρεάστηκαν από την οικονομική κρίση. Κατά δεύτερο, επειδή πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για την ανταγωνιστική θέση της ελληνικής οικονομίας, αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι, από άποψη κερδοφορίας, οι επιχειρηματίες παραμένουν ανταγωνιστικοί...

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Hellas Stat», η μέση αύξηση των πωλήσεων το 2008 ήταν 3,5%, ωστόσο τα ποσοστά αυτά διαφοροποιούνται ανάλογα με τα μεγέθη των επιχειρήσεων, καθώς οι επιχειρήσεις με έσοδα:

  • άνω των 50 εκατ. ευρώ αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 6,8%
  • από 3 εκατ. ευρώ ως 50 εκατ. ευρώ κατά 5,9%
  • από 1 εκατ. ευρώ ως 3 εκατ. ευρώ κατά 3%
  • οι μικρότερες, με έσοδα ως 1 εκατ. ευρώ, παρέμειναν στάσιμες.

Από τα στοιχεία αυτά, προκύπτει επιτάχυνση της συσσώρευσης του κεφαλαίου, το οποίο μαζεύεται σε λιγότερα και ισχυρότερα χέρια.

Από τα στοιχεία των δεικτών κερδοφορίας προκύπτει ότι τα λειτουργικά κέρδη, σε σχέση με το 2007, παρέμειναν στάσιμα (μείωση 0,4%), με τις πολύ μικρές επιχειρήσεις να εμφανίζουν μείωση των λειτουργικών τους κερδών κατά 4,7%, ενώ μείωση 3,6% εμφανίζουν και οι μεγάλες επιχειρήσεις, λόγω των αρνητικών εξελίξεων που εμφάνισαν μια σειρά κλάδοι (μέταλλα, εκδόσεις - εκτυπώσεις, μεταφορές, ξενοδοχεία κλπ). Αύξηση των λειτουργικών τους κερδών κατά 3,1% εμφάνισαν οι επιχειρήσεις με τζίρο 3-50 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο καθαρών προ φόρων κερδών διαπιστώνεται υποχώρηση της τάξης του 10,5%, ενώ στις πολύ μικρές και στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις η υποχώρηση ανέρχεται στο 15%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ