Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΕΡΓΙΑ
Σε σταθερή πορεία ανόδου

Από το 7,2% η ανεργία σκαρφάλωσε στο 8,9%, ενώ, μέσα σε προεκλογική περίοδο, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονται ποιος θα δώσει πιο εύκολα και πιο πολλά φτηνά εργατικά χέρια στο κεφάλαιο

Η συστηματική προσπάθεια της ΝΔ όλο το προηγούμενο διάστημα να παρουσιάσει τις παχυλές επιδοτήσεις και οικονομικές ενισχύσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο ως «μέτρα» κατά της ανεργίας (δράση με την οποία συμφωνεί απόλυτα το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας ανάλογες προεκλογικές εξαγγελίες) διαψεύδεται ακόμα και από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ). Ετσι, το δεύτερο τρίμηνο του 2009 η «επίσημη» ανεργία σκαρφάλωσε στο 8,9% (το μεγαλύτερο από το 2006) από 7,2% το 2008 και οι άνεργοι έφτασαν τους 442.563.

Τα στοιχεία της ΕΣΥΕ αναδεικνύουν ότι η νέα γενιά και οι γυναίκες βρίσκονται πρώτοι στο στόχαστρο του κεφαλαίου, ώστε η «λύση» της ευέλικτης απασχόλησης να φαίνεται αναπόφευκτη. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας, 17,7%, εμφανίζεται στους νέους ηλικίας 15 έως 29 ετών. Το συνολικό ποσοστό των γυναικών είναι 12,5%, παραμένει σχεδόν διπλάσιο των αντρών που είναι 6,3%. Μάλιστα, μία στις πέντε νέες γυναίκες είναι άνεργη, ποσοστό 22,6%. Ταυτόχρονα, από το σύνολο των ανέργων το 73,7% αναζητά εργασία με πλήρη απασχόληση.

Το ποσοστό αυτών που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας δουλειά ανέρχεται στο 29,3% του συνόλου, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί δηλαδή που ψάχνουν για δουλειά πάνω από 12 μήνες) αποτελούν το 43% του συνόλου των ανέργων.

Στο επίπεδο των περιφερειών σχεδόν όλες παρουσιάζουν αύξηση της ανεργίας με τα μεγαλύτερα ποσοστά να σημειώνονται στη Δυτική Μακεδονία (12,3%) και στο Νότιο Αιγαίο (11,7%). Ακολουθούν οι: Στερεά Ελλάδα (10,5% από 8,3%), Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (9,9% από 8,4%), Δυτική Ελλάδα (9,8% από 9,3%), Κεντρική Μακεδονία (9,3% από 8,3%), Θεσσαλία (8,2% από 7,1%), Κρήτη (8% από 5,1%), Πελοπόννησος (7,5% από 7,1%) και Βόρειο Αιγαίο (6,4% από 4,2%).

Παρά το ότι όλο και περισσότερες εργατικές οικογένειες πασχίζουν να επιβιώσουν με το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ ή τους πενιχρούς μισθούς, τα δυο κόμματα εξουσίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δουλεύουν για να μειωθεί το μισθολογικό (και το μη) «κόστος» - όπως το λένε - στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας». Πρόσφατα άλλωστε, από το βήμα της ΔΕΘ και στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας, ο πρωθυπουργός πρότεινε μεταξύ άλλων: «Σε κλάδους που αντιμετωπίζουν έκτακτη κρίση ή σε περιοχές με πολύ αυξημένη ανεργία παρέχεται η δυνατότητα για επιμέρους συμφωνίες περιορισμένου χρόνου, κατ' εξαίρεση των προβλεπόμενων στη γενική συλλογική σύμβαση εργασίας». Δηλαδή, πρότεινε εκβιασμό των εργαζομένων, απειλώντας τους ότι, για να μη μείνουν χωρίς μεροκάματο, πρέπει να δεχτούν το κουρέλιασμα των συμβάσεων και των δικαιωμάτων τους και την αμοιβή τους με ό,τι ...έχει ευχαρίστηση ο κάθε επιχειρηματίας.

Ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο πρότεινε από το βήμα της ΔΕΘ για την αντιμετώπιση της ανεργίας μέτρα όπως τα «κίνητρα πρόσληψης νέων, με γενναίο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για νέους, για τέσσερα χρόνια», τάζοντας δηλαδή πάμφθηνο εργατικό δυναμικό στους εργοδότες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ