Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 2009 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Το ματοκύλισμα συνεχίζεται

Απαίτηση να σταματήσει η κατοχή, να γυρίσουν πίσω τα στρατεύματα

Associated Press

Ολο και ακριβότερος γίνεται ο φόρος αίματος που καλείται να πληρώσει ο αφγανικός λαός που βρίσκεται υπό ΝΑΤΟική κατοχή. Με αφορμή τον δήθεν «εκδημοκρατισμό και την απελευθέρωση της χώρας από τους Ταλιμπάν», οι αμερικανικές και ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις - που επιμένουν να αυτοπροσδιορίζονται ως ειρηνευτικές - αποδεικνύουν καθημερινά το ρόλο του σφαγέα που καλούνται να υπηρετήσουν στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής αποστολής, ενώ εξακολουθεί το μαγείρεμα των εκλογικών αποτελεσμάτων για την ανάδειξη προέδρου. Τελευταίο, αλλά όχι ύστατο μακελειό στην ιστορία της οκτάχρονης κατοχής, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η επίθεση των γερμανικών κατοχικών στρατευμάτων στην επαρχία Κουντούζ. Περισσότεροι από 120 νεκροί, «αδιευκρίνιστος» αριθμός αμάχων και παιδιών, φυσικά στόχος οι «Ταλιμπάν», για να δικαιολογηθεί η σφαγή. Ακολούθησε μία «έρευνα» του ΝΑΤΟ και της εγκάθετης κυβέρνησης, που «απέδειξε» ότι οι νεκροί συνολικά είναι 90, εκ των οποίων μόνο οι 30 άμαχοι και οι υπόλοιποι ...«Ταλιμπάν».

Ρεσιτάλ υποκρισίας

Την επίθεση των γερμανικών στρατευμάτων ακολούθησε ρεσιτάλ υποκρισίας, καθώς αρχικά πολλοί ήταν εκείνοι, και δη Ευρωπαίοι ηγέτες, που έσπευσαν να καταδικάσουν την επίθεση και να εξαντλήσουν την ρητορική τους υπέρ της προστασίας των αμάχων, στο πλαίσιο και των αντίστοιχων δηλώσεων που είχαν γίνει νωρίτερα εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία υποσχόταν, ως ηγέτης της κατοχής, καλύτερο σχεδιασμό των επιθέσεων για «μεγαλύτερη προστασία του άμαχου πληθυσμού»... Αυτά στην αρχή, γιατί μετά την υπενθύμιση της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκελας Μέρκελ, προς τους Ευρωπαίους συναδέλφους της ότι στην υπόθεση Αφγανιστάν «είμαστε όλοι μαζί» και δεν είναι πρέπον η Γερμανία να δέχεται τέτοια επίθεση, για μερικές δεκάδες νεκρών Αφγανών, άπαντες ευθυγραμμίστηκαν στο πλευρό του Βερολίνου και, φυσικά, της κατοχής, χαρακτηρίζοντας το γεγονός «λυπηρό» μεν, αναπόφευκτο δε και επουσιώδες, μπροστά στις «υπηρεσίες» που προσφέρουν οι κατοχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, δηλαδή στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα που εξυπηρετούν... Σε αυτό το πνεύμα εκδόθηκε και η ανακοίνωση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, από τη Στοκχόλμη, όπου τόνισαν τη σημασία του πολέμου.

Πρόσχημα ενίσχυσης της κατοχής

Κατεστραμμένα σπίτια, συνέπεια της βάρβαρης κατοχής
Κατεστραμμένα σπίτια, συνέπεια της βάρβαρης κατοχής
Παράλληλα, συνεχίζονται οι επιθέσεις «δυνάμεων των Ταλιμπάν», που - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δυνάμεων κατοχής - δείχνουν να έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα και να ενισχύουν τις δυνάμεις τους, με θύματα επίσης δεκάδες αμάχους. Τελευταία επίθεση που θεωρήθηκε επίδειξη δύναμης των «Ταλιμπάν», η επίθεση στην Καμπούλ, την περασμένη βδομάδα, με στόχο τις ιταλικές κατοχικές δυνάμεις, που επίσης άφησε πίσω τουλάχιστον 10 άμαχους νεκρούς. Γεγονός που δίνει την απαιτούμενη αφορμή στις κατοχικές δυνάμεις να προπαγανδίζουν την «αναγκαιότητα» της αύξησης των κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και την ενίσχυση του πολέμου ενάντια στο λαό της χώρας, που, επί οκτώ χρόνια σχεδόν, δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Αμερικανού στρατηγού Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, ο οποίος ζητά «ενίσχυση» της κατοχής έως και 40.000 στρατεύματα, τη στιγμή που το 58% των Αμερικανών δηλώνει κατά του πολέμου στο Αφγανιστάν. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, από την πλευρά του, εξακολουθεί να υπεραμύνεται της «σταυροφορίας» κατά της «τρομοκρατίας» με αιχμή το Αφγανιστάν, ωστόσο προς το παρόν φαίνεται να μεταθέτει για λίγο την απαίτηση ενισχύσεων στο Αφγανιστάν, καθώς συναντά πλέον αντιδράσεις και στους Δημοκρατικούς.

Ο νέος γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, επίσης, υπερασπίζεται με σθένος τον πόλεμο και την κατοχή στο Αφγανιστάν, χαρακτηρίζοντας όποιες δηλώσεις απεμπλοκής «σε λάθος κατεύθυνση» καθώς, όπως λέει, οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις «οφείλουν να παραμείνουν στο Αφγανιστάν και θα το κάνουν, για όσο καιρό χρειαστεί. Κανείς να μη σκέφτεται ότι η έξοδος αποτελεί προοπτική»...

Εκλογές νοθείας

Εν μέσω του πολέμου στο Αφγανιστάν, εξελίσσεται και η μάχη των εκλογικών εντυπώσεων, μετά την είδηση ότι 1,5 εκατομμύριο ψήφοι, σχεδόν το 1/3 του συνόλου, είναι «ύποπτες για νοθεία». Το αποτέλεσμα που δείχνει νέα νίκη του απερχόμενου Προέδρου, Χαμίντ Καρζάι, με 54,3% αμφισβητείται έντονα, με τον άλλοτε δελφίνο των ΗΠΑ να φαίνεται σήμερα να χάνει την εύνοιά τους, μετά τη σωρεία κατηγοριών για σκάνδαλα και διαφθορά στην κυβέρνησή του, που οξύνει το κλίμα στον αφγανικό λαό, δημιουργώντας προβλήματα στα συμφέροντα της κατοχής. Ο ανθυποψήφιος του Χ. Καρζάι, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, εάν δεν καταφέρει να κερδίσει την προεδρία, τελικά, έχει ήδη παραδώσει στον απερχόμενο πρόεδρο το μήνυμα ότι ενδεχομένως οι προτιμήσεις τους να έχουν αλλάξει και να μη βρίσκεται πλέον στο απυρόβλητο, καθώς υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι υποστηρικτές της κατοχής.

Επιστροφή των στρατευμάτων ζητά το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει ότι το καθημερινό λουτρό αίματος, η διοργάνωση εκλογών βίας και νοθείας για την ανάδειξη ανδρεικέλων της κατοχής στο Αφγανιστάν, η φτώχεια και η εξαθλίωση που μαστίζει τον αφγανικό λαό, αποκαλύπτουν ότι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ σε αυτή την κατεχόμενη χώρα, αλλά και σε μια σειρά άλλες χώρες, με πρόσχημα το χτύπημα της τρομοκρατίας, έχουν ολέθριες συνέπειες για τους λαούς.

Το έγκλημα της κατοχής στο Αφγανιστάν προστίθεται στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και τους πολέμους, που πραγματοποιούν σε όλο τον κόσμο, όπως στη Γιουγκοσλαβία, στα Βαλκάνια, στο Ιράκ, στη Μέση Ανατολή και αλλού. ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ είναι μαζί στην κατοχή του Αφγανιστάν, με στόχο την αξιοποίησή του ως ορμητηρίου για την επίτευξη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων τους, για τη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών και ενεργειακών πηγών και την εκμετάλλευση των λαών των χωρών της ευρύτερης περιοχής.

Η απάντηση των λαών - μεταξύ των οποίων και του ελληνικού, καθώς η χώρα μας συμμετέχει και ενδεχομένως στο εγγύς μέλλον να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις δυνάμεις της στον πόλεμο του Αφγανιστάν - πρέπει να είναι η απαίτηση επιστροφής των στρατευμάτων των χωρών τους, από τις κατοχικές δυνάμεις και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ