Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σφίγγει η θηλιά της λιτότητας

Από 10-20% θα περικοπούν οι εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών

Σε συντεταγμένη εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας που στραγγαλίζει τα νοσοκομεία και εξουθενώνει οικονομικά τους γιατρούς, προχωρά η κυβέρνηση της ΝΔ με αλλεπάλληλες εγκυκλίους των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας.

Για πρώτη φορά, τα εγγεγραμμένα κονδύλια για τις εφημερίες στον κρατικό προϋπολογισμό των 350 εκατ. ευρώ (τα οποία με τους μετριότερους υπολογισμούς θα έπρεπε να είναι προσαυξημένα με 90 εκατ. ευρώ) εγκρίθηκαν μόνο για δύο μόνο τετράμηνα - με αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις - από τα οποία έπρεπε να περικοπεί το 10% ως ελαστικές δαπάνες, σύμφωνα με εγκύκλιο που έστειλε ο απερχόμενος υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Λέγκας στις 22.7.2009.

Την εντολή του υπουργείου Οικονομικών για περικοπές 10% στις εφημερίες επικαιροποίησε με έγγραφό του (4.9.2009) προς τα νοσοκομεία ο απερχόμενος υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «το ποσό των εφημεριών που υπολείπεται θα κατανεμηθεί, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού, εξαιτίας περιορισμένης δυνατότητας επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Παράλληλα, δεν έγινε καμιά από τις 2.500 προσλήψεις γιατρών σύμφωνα με το νέο νόμο για το ιατρικό μισθολόγιο 3754/2009 (ΦΕΚ Α 43), που προβλέπει ότι οι γιατροί δεν μπορούν να κάνουν παραπάνω από 7 ενεργείς ή 11 παντός τύπου εφημερίες το μήνα (άρθρο 5). Ομως, οι γιατροί λόγω των ελλείψεων αναγκάζονται να κάνουν περισσότερες από 7 εφημερίες, με αποτέλεσμα οι πάρεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου να επιστρέφουν χωρίς έγκριση όσα αιτήματα πληρωμών αφορούσαν περισσότερες από 7 εφημερίες το μήνα για κάθε νοσοκομειακό γιατρό. Οι γιατροί αναγκάζονται ή να δουλέψουν απλήρωτοι ή να κάνουν μόνο μέχρι 7 εφημερίες, γεγονός που - συν τοις άλλοις - έχει σοβαρές επιπτώσεις στη νοσηλεία των ασθενών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ