Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνάντηση με γόνιμη συζήτηση

Στα γραφεία του ΙΣΑ συναντήθηκαν χτες αντιπροσωπείες του ΔΣ  του Συλλόγου και του ΚΚΕ

Μια γόνιμη συζήτηση ήταν το επιστέγασμα της χτεσινής συνάντησης αντιπροσωπειών του ΚΚΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ). Η συνάντηση έγινε μετά από πρωτοβουλία του ΙΣΑ στα γραφεία του και εκ μέρους του ΚΚΕ πήραν μέρος ο βουλευτής Π. Κοσιώνης και η Μ. Λαμπρινού, υπεύθυνη του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του Κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Κ. Οικονόμου, παρουσίασε τις θέσεις του συλλόγου επισημαίνοντας την ανάγκη ύπαρξης ενός δημόσιου συστήματος υγείας. Πάντως διευκρίνισε ότι ο ΙΣΑ έχει διατυπώσει κυρίως «τεχνοκρατικές προτάσεις» και η επιθυμία ήταν να γίνει επ' αυτών η συζήτηση.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ απέρριψε τις προτάσεις του υπουργείου Υγείας στο σύνολό τους, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να αποσπαστεί το γενικό πολιτικό πλαίσιο απ' τις επιμέρους ρυθμίσεις. Η εκτίμηση του ΚΚΕ, υπογράμμισε η αντιπροσωπεία, είναι ότι οι ρυθμίσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση αποτελούν χτύπημα του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος υγείας με την ταυτόχρονη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της υγείας, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας υποστηρίζει ότι τα σχέδια της κυβέρνησης ενισχύουν το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος και οριοθετούν τον ιδιωτικό τομέα υγείας.

Παρά το ότι υπήρξαν αποκλίσεις σε βασικά ζητήματα (όπως η χρηματοδότηση ή ο Οργανισμός Διαχείρισης Πόρων της Υγείας) εντούτοις υπήρξε σύμπτωση απόψεων σε επιμέρους ζητήματα όπως ο αυταρχικός χαρακτήρας των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ), η αντίθεση στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία, η ανάγκη ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η ισότιμη πρόσβαση του πολίτη στις υπηρεσίες υγείας.

Κοινή, πάντως, ήταν η διαπίστωση ότι έγινε μια γόνιμη συζήτηση και υπήρξε η εκατέρωθεν υπόσχεση για μελλοντικές συναντήσεις, όπου θα συζητηθούν θέματα δημόσιας υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ