Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΝΕΟΛΑΙΑ
Η ΝΕΑΝΙΚΗ ΨΗΦΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γολγοθάς η δημιουργία οικογένειας

Οι νέοι άνθρωποι σήμερα δεν μπορούν να βλέπουν ούτε μισή ακτίνα φωτός κοιτώντας προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Τα δύο κόμματα που έχουν πρωτοστατήσει για να μετατραπεί σε Γολγοθάς κάθε σημαντικό βήμα των νέων για τη ζωή τους, όπως το σχολείο, οι σπουδές, η δουλειά, η απόκτηση οικογένειας.

Η δημιουργία οικογένειας είναι ένα από τα δικαιώματα της νεολαίας που χτυπιέται βάναυσα και πολύπλευρα από την πολιτική που υπηρετούν ΕΕ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ολα τα αντιλαϊκά μέτρα των τελευταίων 20 χρόνων, όλες οι λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές που εντείνουν την εκμετάλλευση, λειτουργούν πρώτα και κύρια σε βάρος των νέων, με μεγάλο αντίκτυπο στα νέα ζευγάρια. Η δημιουργία οικογένειας, σήμερα, εξαρτάται από πολλά άλλα πράγματα, και μόνο σε τελευταία ανάλυση από την επιθυμία του ζευγαριού.

Είναι βασικό πρόβλημα η έλλειψη σταθερής δουλειάς, οι πενιχροί μισθοί. Οι μισθοί κινούνται γύρω στα 700 ευρώ. Ο νέος που θέλει να βρει το δικό του χώρο ή ένα νέο ζευγάρι που κάνει σχέδια για το μέλλον, δεν μπορεί να βασιστεί στην περιστασιακή, μερική, ελαστική ή προσωρινή απασχόληση, που τάζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ομως 1 στους 4 νέους από 15 - 24 χρονών και το 12,7% των 25 - 34 χρονών είναι άνεργοι. Οσοι δεν έχουν σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα είναι πολλοί περισσότεροι. Δεν υπάρχει καμιά προστασία των ανέργων, το εξευτελιστικό επίδομα ανεργίας είναι στα 454,25 ευρώ, ενώ περίπου τα 2/3 των ανέργων δε παίρνουν ούτε αυτό. Ταυτόχρονα, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης «θερίζουν». Χιλιάδες νέοι με νόμους του ΠΑΣΟΚ - που εφάρμοσε και η ΝΔ - είναι όμηροι των σύγχρονων σκλαβοπάζαρων που λέγονται εταιρείες ενοικιάσεως εργαζομένων (ν. 2956/01), των stage (ν. 2639/98), των συμβάσεων έργου, ορισμένου χρόνου κλπ. Το πιο εξοργιστικό είναι ότι εμφανίζονται αυτές οι μορφές εργασίας ως «διευκόλυνση» για τους νέους εργαζόμενους. Το ΠΑΣΟΚ μάλιστα διαφημίζει ιδιαίτερα την επιδότηση των εργοδοτών για να προσλαμβάνουν νέους με τέτοιες μορφές απασχόλησης. Η ΝΔ το πραγματοποίησε πρόσφατα με τη συμφωνία με τη ΔΕΗ για 2.000 θέσεις εργασίας για διάστημα 2 χρόνων μετατρέποντας το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ σε εργασίας.

Κι ενώ τέτοια είναι η κατάσταση στην εργασία και στους μισθούς, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ «φρόντισαν» η λαϊκή στέγη να γίνει ακριβό εμπόρευμα για τα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να ενισχυθούν οι κατασκευαστικές και οι τράπεζες. Τα δύο κόμματα έχουν μετατρέψει τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας σε παραμάγαζο των Τραπεζών, αφού ο Οργανισμός έχει πάψει να δίνει δάνεια από ίδια κεφάλαια. Το 2008 για το κατασκευαστικό έργο του ΟΕΚ διατίθενται περίπου 135 εκατ., ενώ για το δανειοδοτικό το ποσό αγγίζει τα 550 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, νέα βάρη προστίθενται διαρκώς καθώς η Υγεία, η Πρόνοια και η Παιδεία εμπορευματοποιούνται. Για παράδειγμα, ο νόμος του ΠΑΣΟΚ (ν. 2880/01) που συνεχίζει η ΝΔ για το πέρασμα των παιδικών σταθμών στους δήμους, εκτίναξε τα τροφεία ακόμα και στα 100 ευρώ το μήνα ή και παραπάνω. Αλλο τέτοιο παράδειγμα είναι και το πρόγραμμα για τη φροντίδα των ηλικιωμένων «Βοήθεια στο Σπίτι» (ιδρύθηκε με υπουργική απόφαση στις 17/10/1997). Κι όλα αυτά είναι χρήσιμα για να βγουν συμπεράσματα και μπροστά στις κάλπες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ