Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Με προβλήματα το ξαναγράψιμο της Ιστορίας

Το ξαναγράψιμο της Ιστορίας κατά πώς βολεύει τα καθεστώτα της παλινόρθωσης του καπιταλισμού στην πρώην ΕΣΣΔ φαίνεται πως είναι πολύ πιο δύσκολη υπόθεση από όσο υπολογίζουν. Οι λαοί που συγκροτούσαν το πρώτο σοσιαλιστικό κράτος στον πλανήτη μοιάζουν σήμερα να έχουν μνήμη... καμήλας, αρνούμενοι να «καταπιούν» τη λυσσαλέα προσπάθεια να εμφανιστεί η ΕΣΣΔ, που τσάκισε το φασισμό, ως... «ανάλογη» του ναζιστικού καθεστώτος.

Αυτό προκύπτει (και) από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ουκρανία και δημοσιεύθηκε χτες σε ρωσικά και ουκρανικά ΜΜΕ, για το ποιος όρος πρέπει να χρησιμοποιείται στην Ουκρανία για τον πόλεμο: Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος (όπως επί ΕΣΣΔ αλλά και σήμερα στη Ρωσία) ή απλά Β' Παγκόσμιος Πόλεμος; Το 57,4% των ερωτηθέντων απάντησαν υπέρ του πρώτου όρου, έναντι 32,3% του δεύτερου. Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι πολύ μικρότερα ήταν τα ποσοστά που πήραν οι εξόφθαλμα αντισοβιετικοί και αντιστόρητοι όροι: μόλις 12,4% απέσπασε ο όρος «σύγκρουση δύο ολοκληρωτικών καθεστώτων» (!) και 6,8% ο όρος... «σοβιετο-γερμανικός πόλεμος»!

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ερώτημα και η απάντηση σε αυτό, δηλαδή για το «πώς κρίνετε το ρόλο του Στάλιν» στον πόλεμο. Το 51,3% απάντησε θετικά στην προτεινόμενη εκδοχή, ότι ο Στάλιν «νίκησε τον πόλεμο με τίμημα την τεράστια κατάθεση αίματος του λαού του». Η ερώτηση και η απάντηση, αποκομμένες, επιδέχονται διαφόρων ερμηνειών. Το πιθανότερο είναι ότι οι ερωτώντες επεδίωκαν να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι ο Στάλιν, λόγω «ανικανότητας», «λαθών» και προπολεμικών «διώξεων» στελεχών του Κόκκινου Στρατού «προκάλεσε» περισσότερες καταστροφές στο λαό του... από ό,τι οι ναζί! Πρόκειται για μια πολύ διαδεδομένη προπαγάνδα στην αστική ιστοριογραφία. Αν όμως η απάντηση συνδυαστεί με την απάντηση στο πρώτο ερώτημα, τότε είναι μάλλον προφανές ότι οι ερωτηθέντες εννοούσαν αυτό που πραγματικά συνέβη: Οτι περίπου 27 εκατομμύρια Σοβιετικών ανθρώπων (μαχητών και πολιτών) έδωσαν τη ζωή τους για να τσακιστεί ο φασισμός και να ελευθερωθεί η Ευρώπη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ