Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΟΥΙΝΕΑ
Δεκάδες τα θύματα της καταστολής

KONAKΡΙ.-- Τις ζωές περίπου 160 ανθρώπων και το σοβαρό τραυματισμό τουλάχιστον 1.250 άλλων προκάλεσε η προχτεσινή στυγνή καταστολή ειρηνικής συγκέντρωσης κομμάτων της αντιπολίτευσης από το στρατό και την αστυνομία της χούντας του λοχαγού Μούσα Νταντίς Καμάρα σε αθλητικό στάδιο στην πρωτεύουσα της Δυτικοαφρικανικής Γουινέας, Κόνακρι.

Αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν εν ψυχρώ πυροβολισμούς διαδηλωτών - ανάμεσά τους και έφηβοι 15 χρόνων - απ' το στρατό, αλλά και βιασμούς διαδηλωτριών από στρατιώτες στους δρόμους της πρωτεύουσας. Εκατοντάδες στελέχη και υποστηριχτές της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν και υποβλήθηκαν σε πολύωρες ανακρίσεις...

Ο δικτάτορας Καμάρα αποποιήθηκε κάθε ευθύνη, λέγοντας ότι «φταίνε ανεξέλεγκτα στοιχεία του στρατού».

Η Γαλλία ανακοίνωσε διακοπή «κάθε στρατιωτικής συνεργασίας» με τη χούντα του Καμάρα και το στρατό της πρώην αποικίας της.

Η ΕΕ, η Αφρικανική Ενωση και ο ΓΓ του ΟΗΕ καταδίκασαν τα έκτροπα στο Κόνακρι, που είχαν σαν αιτία συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης ενάντια στα σχέδια του λοχαγού Καμάρα να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές που προβλέπονται για το Γενάρη του 2010.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ