Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ»
«Λουκέτο» και στο εργοστάσιο των Οινοφύτων

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν το ΚΚΕ, που από την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει όσους παραπλανούσαν τους εργάτες και τους έλεγαν ότι έχουν κοινά συμφέροντα με τον Λαναρά

Από παλιότερη κινητοποίηση που διοργάνωσε η ΟΕΚΙΔΕ ενάντια στις αντεργατικές μεθοδεύσεις του Λαναρά
Από παλιότερη κινητοποίηση που διοργάνωσε η ΟΕΚΙΔΕ ενάντια στις αντεργατικές μεθοδεύσεις του Λαναρά
Στο δρόμο πετιούνται 75 εργαζόμενοι στο βαφείο - φινιριστήριο των Οινοφύτων, που ανήκουν στην «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» του ομίλου Λαναρά. Σε χτεσινή σύσκεψη η διοίκηση ανακοίνωσε την τελεσίδικη απόφασή της να βάλει «λουκέτο» στο εργοστάσιο μέχρι τα τέλη Οκτώβρη, προχωρώντας ταυτόχρονα σε ωμό εκβιασμό των εργαζομένων: Την ώρα που είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Μάρτη, η εργοδοσία τούς είπε ότι αν δεν αποχωρήσουν «οικειοθελώς» δεν έχουν να περιμένουν τίποτα παραπάνω από τις αποζημιώσεις. Τα δεδουλευμένα οκτώ μηνών που χρωστά θα τα δώσει - όπως είπε - μόλις τα έχει, ευελπιστώντας για το ... Μάρτη του 2010.

Το νέο «λουκέτο» ετοιμάζεται να κλειδώσει, ενώ ο μεγαλοεπιχειρηματίας Λαναράς έχει ήδη πάρει 24 εκατομμύρια ευρώ και πρόκειται να εκταμιεύσει άλλα 11 από τις τράπεζες με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Χρήμα που τσέπωσε στο πλαίσιο «εξυγίανσης» του Ομίλου για την οποία απροσχημάτιστα είχε δηλώσει ότι είναι απαραίτητες οι απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων. Με ανάλογο κυνισμό την περασμένη άνοιξη στελέχη του Ομίλου ενημέρωσαν τους εργαζόμενους ότι αν δεν προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση η χρηματοδότηση που η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί στον Λαναρά (με τη σύμφωνη γνώμη και ανάλογη «κινητοποίηση» ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΓΣΕΕ) οι απολύσεις θα ήταν πολύ περισσότερες από τις 250 που ήδη είχαν δρομολογηθεί. Παρ' όλ' αυτά, οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου και του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού έσφιξαν ακόμα περισσότερο το σκοινί «ή απολύσεις ή γενικευμένο "λουκέτο"» που η εργοδοσία περνούσε στο λαιμό των εργαζομένων. Συνέβαλαν στις προσπάθειες της εργοδοσίας να χειραγωγήσει τους εργαζόμενους και να μετατρέψει με διάφορους τρόπους την αγωνία και την εργασιακή ανασφάλειά τους σε όχημα, για να κερδίσει νέα χρηματοδότηση για τα επενδυτικά της σχέδια. Ιδιαίτερα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είναι υπόλογη στους εργαζόμενους αφού ακολουθώντας απαρέγκλιτα τη γραμμή του «κοινωνικού εταιρισμού» δουλεύει ώστε οι υπεύθυνες για την αύξηση της ανεργίας πολιτικές δυνάμεις να μην υποστούν καμιά φθορά.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ που όχι μόνο αντιπαλεύουν με συνέπεια και ολοκληρωμένα την πολιτική της «ανταγωνιστικότητας» αποδεικνύοντας ότι εργάτες και εργοδότες έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, αλλά και από την πρώτη στιγμή είχαν καταγγείλλει όλες τις δυνάμεις που αβάνταραν την «εξυγίανση» του Ομίλου και κάλεσαν τους εργάτες να δυναμώσουν τους ταξικά προσανατολισμένους αγώνες, να παλέψουν για να μη γίνει ούτε μια απόλυση, να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο.

Ο Ηλίας Κατσούλας, μέλος της Γραμματείας Βοιωτίας του ΠΑΜΕ μεταξύ άλλων τόνισε στον «Ρ» ότι «πρόκειται για άλλο ένα περιστατικό, το οποίο αποδεικνύει ότι αυτοί που πάντα βγαίνουν κερδισμένοι είναι οι εργοδότες», «είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκείται από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Καλούμε τους εργαζόμενους της ΕΝ.ΚΛΩ., να σκεφτούν και αυτή την τελευταία εξέλιξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ