Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Να σταματήσει ο βάρβαρος αποκλεισμός από τις ΗΠΑ

Παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών του Νησιού της Επανάστασης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Τον απάνθρωπο αποκλεισμό που επιβάλλουν οι διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ κατά της Κούβας κατήγγειλε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια.

Οπως σημείωσε ο ίδιος, ο αποκλεισμός παραμένει σε ισχύ και συνιστά «μια πράξη μονομερούς επιθετικότητας που θα πρέπει να λήξει». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να επιλέγει να αγνοεί τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να θέσει τέρμα στην πολιορκία των ΗΠΑ. Ο ίδιος ανέφερε ότι τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποτελούν θετικό βήμα, ωστόσο είναι ιδιαίτερα περιορισμένα και ανεπαρκή, και εξήγησε πως μερικά απ' αυτά δεν μπορούν να εφαρμοστούν, καθώς υπάρχουν άλλοι περιορισμοί.

Τόνισε πως οι νεοσυντηρητικές δυνάμεις που στήριξαν τον Τζορτζ Μπους στην προεδρία της χώρας, δυνάμεις που ευθύνονται για τα εγκλήματα, τις δολοφονίες και τη χειραγώγηση του αμερικανικού λαού, έχουν πολύ γρήγορα ανασυνταχθεί και συνεχίζουν να έχουν τα ηνία της εξουσίας. «Το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Γκουαντάναμο (...) δεν έχει κλείσει, οι κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ δεν έχουν αποσυρθεί. Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν επεκτείνεται και απειλεί άλλα κράτη», πρόσθεσε.

Ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε επίσης την «ανήθικη πρακτική, που επεκτείνεται τα τελευταία χρόνια, σε ό,τι αφορά την αρπαγή των κουβανικών αποθεμάτων που είναι "παγωμένα" στις τράπεζες των ΗΠΑ, προστατευόμενα από τις αποφάσεις των εξαγορασμένων δικαστών που παραβιάζουν τους ίδιους τους τους νόμους».

Ο Παρίγια παρέθεσε, επίσης, σειρά ζητημάτων για τα οποία η κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα θα μπορούσε να ασχοληθεί με θετικό τρόπο, ενώ υπογράμμισε πως βασικό θέμα είναι και η απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ για έντεκα χρόνια. «Ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει τις συνταγματικές εξουσίες να τους απελευθερώσει, ως πράξη δικαιοσύνης, αλλά και δέσμευσης της κυβέρνησής του ενάντια στην τρομοκρατία».

Τέλος, τόνισε πως «η Κούβα είναι έτοιμη να συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με υπομονή και γαλήνη (...) υπερασπιζόμενη την εθνική ανεξαρτησία και το σοσιαλιστικό πρόγραμμα που η πλειοψηφία του κουβανικού λαού στηρίζει». «Οσοι προσπαθούν να θέσουν ένα τέλος στην Επανάσταση και να κάμψουν τη θέληση του κουβανικού λαού έχουν αυταπάτες. Ο πατριωτισμός, η κοινωνική δικαιοσύνη και η απόφαση υπεράσπισης της ανεξαρτησίας μας είναι μέρος της εθνικής μας ταυτότητας», πρόσθεσε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι ΗΠΑ επιχειρούν να αξιοποιήσουν τα πολύμορφα προβλήματα από τον αποκλεισμό που επιβάλλουν (2024-03-21 00:00:00.0)
Σταθερός στόχος η ανατροπή των κατακτήσεων της επανάστασης (2016-03-26 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η επίσκεψη Ομπάμα στην Αβάνα (2016-03-22 00:00:00.0)
Διαπίστωση των διαφορετικών προσεγγίσεων και ευχολόγιο περί ισοτιμίας (2015-04-15 00:00:00.0)
Απαιτείται η άρση του αποκλεισμού (2012-10-07 00:00:00.0)
Νέα νίκη για την άρση του αποκλεισμού κατά της Κούβας (2009-11-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ