Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Πιέσεις και εκφοβισμοί μπροστά στο δημοψήφισμα

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Εντονες είναι οι πιέσεις και οι εκβιασμοί που δέχεται ο ιρλανδικός λαός από το ευρωενωσιακό κεφάλαιο ώστε να προσέλθει στις κάλπες την ερχόμενη Παρασκευή 2 Οκτώβρη και να ψηφίσει υπέρ της αντιδραστικής «Συνθήκης της Λισαβόνας». Με μια καλά σχεδιασμένη καμπάνια, με δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο περί κατάργησης του Ιρλανδού εκπροσώπου και πώς διακυβεύεται η θέση της χώρας στην Ευρώπη, αλλά και απειλές για την αποτροπή δήθεν επενδύσεων, επιχειρείται ο εκφοβισμός του λαού.

Αποκαλυπτικές είναι και οι καταγγελίες που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας από την οργάνωση «ομπρέλα» «People's Movement» (Κίνημα του Λαού), που στηρίζει την καμπάνια του «ΟΧΙ» και στην οποία συμμετέχουν συνδικαλιστικές οργανώσεις με ταξικό προσανατολισμό, το ΚΚ Ιρλανδίας, το Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας και άλλα προοδευτικά κόμματα. Συγκεκριμένα καταγγέλλεται πως η Κομισιόν ηθελημένα επεμβαίνει στη διαδικασία του δημοψηφίσματος, προωθώντας το «ΝΑΙ» με πληρωμένη διαφήμιση σε όλες τις ιρλανδικές εφημερίδες. Επιπλέον καταγγέλλεται η πρόσφατη ανακοίνωση 7 πρυτάνεων πανεπιστημίων που ζητούν να υπερψηφιστεί το «ΝΑΙ» επιχειρώντας να επηρεάσουν τόσο την κοινή γνώμη όσο και τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό των πανεπιστημίων. Τέλος, η πρόεδρος του Κινήματος του Λαού, Πατρίσια ΜακΚένα, ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας σε ό,τι αφορά επιστολή που κυκλοφορεί στις Βρυξέλλες από Ευρωπαίους αξιωματούχους όπου προσφέρονται δωρεάν εισιτήρια προς την Ιρλανδία για όσους θέλουν να υπερψηφίσουν τη Συνθήκη.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Ιούνη του 2008 ο ιρλανδικός λαός με ένα περήφανο «ΟΧΙ» ψήφισε κατά της Συνθήκης της Λισαβόνας με ποσοστό 53,4%. Παρά το γεγονός ότι η Ιρλανδία με εκείνο το δημοψήφισμα καταψήφισε τη Συνθήκη της Λισαβόνας, σύσσωμα τα αστικά κόμματα και οι μεγάλοι οικονομικοί όμιλοι συμμετέχουν στην καμπάνια του «ΝΑΙ». Σύμφωνα δε με δημοσκόπηση που έκανε το Ινστιτούτο «Red C» για την εφημερίδα «Sunday Business Post», που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο (και οι δημοσκοπήσεις συμβάλλουν με τον τρόπο τους στη χειραγώγηση του κόσμου) το 55% των Ιρλανδών τάσσεται υπέρ του «ΝΑΙ» για την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας, το 27% θα ψηφίσει «ΟΧΙ», ενώ ένα ποσοστό 18% δηλώνει αναποφάσιστο.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, 17 γερουσιαστές της Τσεχίας προσέφυγαν χτες κατά της Συνθήκης της Λισαβόνας στο Συνταγματικό Δικαστήριο του Μπρνο αιτούμενοι την επανεξέταση αρκετών τμημάτων της Συνθήκης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ