Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΪΡΟ - ΓΕΝΕΥΗ.--

«Αν δεν τερματιστεί η κουλτούρα ατιμωρησίας που επικρατεί στο Παλαιστινιακό, δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσει να προχωρήσει μια πραγματική ειρηνευτική διαδικασία επιτυχώς». Αυτό υποστήριξε στην εισηγητική ομιλία του, στη Σύνοδο των χωρών - μελών της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν, επικεφαλής της επιτροπής που διενήργησε έρευνα για τα τεκταινόμενα κατά την ισραηλινή επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας στις αρχές του χρόνου.

Ο Γκόλντστοουν υποστήριξε ότι η έρευνά του καταλήγει, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι στη Γάζα διαπράχτηκαν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και επανέλαβε ότι θα πρέπει ο ισραηλινός στρατός να προχωρήσει σε ενδελεχή έρευνα. Επίσης, ζήτησε και από τη «Χαμάς» να πράξει το ίδιο για την εξαπόλυση ρουκετών σε κατοικημένες περιοχές. Κλείνοντας την ομιλία του, ο Νοτιοαφρικάνος δικαστής κάλεσε τις 47 αντιπροσωπείες να υιοθετήσουν την έκθεση, υπογραμμίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση παρατείνουν ένα καθεστώς μη απόδοσης ευθυνών.

Την ίδια στιγμή, στην Ουάσιγκτον έφταναν δύο αντιπρόσωποι της ισραηλινής κυβέρνησης για συνομιλίες με τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου Ομπάμα, Τζορτζ Μίτσελ. Μία μέρα μετά, αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον και ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ.

Σε μια άλλη εξέλιξη, πολύ κοντά σε συμφωνία αντιμετώπισης του εσωτερικού διχασμού, βρίσκονται οι δύο μεγάλες παλαιστινιακές παρατάξεις υποστήριξε, χθες, ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς» Κχάλεντ Μασχάαλ. Οπως υπογράμμισε, η οργάνωσή του παρουσίασε στους Αιγύπτιους ορισμένες «ιδέες» για την υλοποίηση της διαμεσολαβητικής τους πρότασης και εξέφρασε την, καταρχήν, συμφωνία της με την πρόταση αυτή. Αν και δεν έχει γνωστοποιηθεί το ακριβές περιεχόμενο της αιγυπτιακής πρότασης, «Χαμάς» και «Φατάχ» θα επιστρέψουν στα τέλη Οκτώβρη στο Κάιρο για την τελική διαπραγμάτευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ