Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κυβερνητικές επαφές και παραιτήσεις στους Σοσιαλδημοκράτες

BΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την επόμενη Δευτέρα θ' αρχίσουν οι επαφές των Χριστιανοδημοκρατών της Αγκελα Μέρκελ και των Ελευθέρων Δημοκρατών του Γκουίντο Βεστβέλε για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Παρά τις εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις για «συμφωνία» στα μείζονα θέματα, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες καθιστούσαν, χτες, σαφές, με την ισχύ που τους δίνει και η θέση τους ως βασικός ρυθμιστής ότι θα επιμείνουν στην υιοθέτηση «σοβαρών αλλαγών στο φορολογικό σύστημα, έτσι ώστε να απλοποιηθεί και να υπάρξουν φοροαπαλλαγές», κυρίως για το κεφάλαιο, και στην υιοθέτηση νομοθεσίας που θα διευκολύνει τις προσλήψεις και τις απολύσεις, σημείο στο οποίο η Μέρκελ επιμένει να «τηρεί τα προσχήματα».

Κατά τα άλλα, στο περιθώριο των ομοσπονδιακών γενικών εκλογών, κάλπες στήθηκαν την Κυριακή και σε δύο κρατίδια. Στο Βραδεμβούργο, οι Σοσιαλδημοκράτες εξασφάλισαν 33%, το Κόμμα της Αριστεράς 27,2%, οι Χριστιανοδημοκράτες 19,8%, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες 7,2%, οι Πράσινοι 5,6% και άλλοι σχηματισμοί 7,2%. Στο Σλέσβιγκ - Χόλσταϊν οι Χριστιανοδημοκράτες εξασφάλισαν 31,5%, οι Σοσιαλδημοκράτες 25,4%, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες 14,9%, οι Πράσινοι 12,4%, το Κόμμα της Αριστεράς 6% και άλλοι σχηματισμοί 9,8%.

Η ήττα φέρνει ...γκρίνια

Αρχισαν να «πέφτουν» κεφάλια στην ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών μετά τα χειρότερα ποσοστά που το κόμμα συγκέντρωσε ποτέ σε εκλογική αναμέτρηση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις πρώτες αυτές αντιδράσεις, πάντως, ελάχιστες είναι οι φωνές εκείνες που επισημαίνουν ότι το ζήτημα δεν είναι τα «πρόσωπα», αλλά η ακολουθούμενη πολιτική.

Συγκεκριμένα, την πρόθεσή τους να παραιτηθούν κοινοποίησαν ο πρόεδρος του κόμματος Φραντζ Μουεντεφέρινγκ, ο ΓΓ Χουμπέρτους Χάιλ και ο ένας από τους τρεις αντιπροέδρους και απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, Πιρ Στάινμπρουεκ. Ολες αυτές οι «ανακατατάξεις» δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν παρά στο συνέδριο του SPD στα μέσα Νοέμβρη. Αποστάσεις από την ηγεσία πήρε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής στις εκλογές Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, ο οποίος εκλέχτηκε, χτες, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών.

Την ίδια στιγμή, ορισμένα στελέχη του SPD, αλλά και ολόκληρες οργανώσεις, όπως αυτή του Βερολίνου, εκτιμούσαν ότι θα έπρεπε να επανεξεταστεί η στάση των Σοσιαλδημοκρατών απέναντι στο Κόμμα της «Αριστεράς», υποστηρίζοντας ότι «ίσως θα ήταν καλό να γίνουν επαφές και να ανοίξει ένας διάλογος στην προοπτική μελλοντικής συνεργασίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο». Αυτές οι διεργασίες εξάλλου γίνονται και στο οπορτουνιστικό μόρφωμα της «Αριστεράς», αφού πολλά στελέχη του καλοβλέπουν την προσέγγιση με τους σοσιαλδημοκράτες.

Από την άλλη, έμπειρα στελέχη, όπως ο πρώην υπουργός Οτο Σίλι, έθεταν το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις: «Οσο μιλάμε μόνο για μετατροπές στο φορολογικό σύστημα και για μικρο-παροχές "ανάσα" στους εργαζομένους, δεν πρόκειται να αναστραφεί η πτωτική μας πορεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ