Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Προς αναζήτηση πολιτικών συμμάχων...

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Προς αναζήτηση πολιτικών συμμάχων βρίσκεται αυτές τις μέρες ο νικητής των βουλευτικών εκλογών της Πορτογαλίας της περασμένης Κυριακής Ζοζέ Σόκρατες, καθώς δεν κατάφερε το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) (που έλαβε το 36,56% και 96 έδρες) που ηγείτο να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών του Κοινοβουλίου. Μάλιστα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις βρίσκονται μπροστά στη μάχη των δημοτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη χώρα στις 11 Οκτώβρη.

Μια συνεργασία με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) (29,09% και 78 έδρες) της Μανουέλα Φερέιρα Λέιτε φαίνεται απίθανη, καθώς η ίδια το έχει ξεκαθαρίσει ότι δε συνεργάζεται μαζί του, ενώ μια συνεργασία με το εθνικιστικό Δημοκρατικό Κοινωνικό Κέντρο/ Λαϊκό Κόμμα (CDS/PP) (10,46% και 21 έδρες) δεν έχει τις απαιτούμενες έδρες για μια κυβέρνηση πλειοψηφίας. Το ίδιο ισχύει και για το «Αριστερό Μπλοκ» (BE) που συγκέντρωσε το 9,85% και 16 έδρες. Υπενθυμίζεται πως η «Ενωτική Δημοκρατική Συμμαχία» (CDU) που στηρίζεται και από το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα έλαβε 7,88% και 15 έδρες.

Πάντως, όπως εκτιμάται, ο Σόκρατες μπορεί να επιλέξει το δρόμο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας και να προσπαθεί να συγκροτεί συμμαχίες ανάλογα με το νομοσχέδιο που θα προωθεί, ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε νέες εκλογές. Οποιο τελικά είναι το αποτέλεσμα, το σίγουρο για τους Πορτογάλους εργαζόμενους είναι ότι αναμένεται η ίδια αντιλαϊκή πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ