Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ
Βρόχος τα κονδύλια των εφημεριών

Προάγγελο για την τύχη των μικρών νοσοκομείων από τα σχέδια της μεταρρύθμισης αποτελεί η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Πατησίων. Η μείωση των κονδυλίων για τις εφημερίες την τελευταία τριετία, έχει αποτέλεσμα την κατάρτιση επικίνδυνων, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, προγραμμάτων εφημεριών για τους ασθενείς.

Ετσι χτες οι εκπρόσωποι του συλλόγου ειδικευόμενων γιατρών και τα μέλη της πενταμελούς της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) πραγματοποίησαν δίωρη παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του προέδρου του Νοσοκομείου διεκδικώντας: Ασφαλή προγράμματα εφημεριών, τήρηση της σύμβασης εργασίας των ειδικευόμενων, συμπληρωματικό κονδύλι για το έτος 2000 προκειμένου το Νοσοκομείο να λειτουργήσει με ασφάλεια τους μήνες που απομένουν, έγκαιρη κοινοποίηση των μηνιαίων προγραμμάτων από το τέλος του προηγούμενου μήνα όπως προβλέπει ο νόμος και απόσυρση του σχεδίου νόμου για την υγεία που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας.

Αν και το κονδύλι για τις εφημερίες από 193 εκατ. που ήταν το 1999 αυξήθηκε στα 203 για το 2000, η αύξηση αυτή, όπως τόνιζαν χτες οι γιατροί, ούτε επαρκεί για τις πραγματικές ανάγκες των εφημεριών, αλλά ούτε πραγματική είναι, αφού, προστέθηκαν άλλοι εννέα ειδικευόμενοι γιατροί. Ετσι σήμερα οι ανάγκες καλύπτονται με την κατ' επίφαση κάλυψη τμημάτων όπως, π.χ., το Καρδιολογικό με ειδικευόμενους του Παθολογικού Τμήματος που δεν έχουν τα ουσιαστικά εφόδια να αντεπεξέλθουν ικανοποιητικά στα επιπλέον καθήκοντα με τα οποία επιφορτίζονται.

Μόλις την περασμένη Δευτέρα δύο ειδικευόμενοι γιατροί από τις 9π.μ.-2μ.μ. εξέτασαν 45 ασθενείς. Τον περασμένο Ιούλη και Αύγουστο για οχτώ μέρες το μήνα δεν υπήρχε στο νοσοκομείο καρδιολόγος, παθολόγος, μικροβιολόγος, ακτινολόγος και κανένας γιατρός στην αιμοδοσία.

Την οριακή κατάσταση για την ασφάλεια των ασθενών στην οποία είχε περιέλθει το Νοσοκομείο, είχε επισημάνει με έγγραφό του και ο προηγούμενος πρόεδρος του Νοσοκομείου και λίγο αργότερα παραιτήθηκε. Χτες όμως ο νέος πρόεδρος του Νοσοκομείου Χρ. Ρέσος, προφασιζόμενος τυπικούς λόγους, κατηγόρησε τους γιατρούς πως στοχεύουν στη διάλυση του Νοσοκομείου και τους απείλησε πως θα καλέσει την αστυνομία αν, παραμένοντας στο γραφείο της διοίκησης παρενοχλήσουν τη λειτουργία του Νοσοκομείου. Οι γιατροί όμως του υπενθύμισαν πως τα γραφεία και τα νοσοκομεία ανήκουν σε όλους και πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Ολόκληρο άλλωστε τον περασμένο χρόνο οι γιατροί του Νοσοκομείου Πατησίων βρίσκονται σε κινητοποιήσεις έχοντας αποσπάσει κάποιες υποσχέσεις οι οποίες όμως παραμένουν στα λόγια.

Οι γιατροί επισήμαναν ότι το Νοσοκομείο Πατησίων προσφέρει τις υπηρεσίες του σε μια περιοχή με κατοίκους χαμηλού εισοδήματος και επανέλαβαν πως τα σχέδια για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ στην ουσία βάζουν φραγμό στις υπηρεσίες υγείας στους άπορους, στους ανασφάλιστους και τους μετανάστες.

Γι' αυτό θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους παλεύοντας όχι μόνο για τα προβλήματα του Νοσοκομείου αλλά και τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του συστήματος υγείας.


Ρ. ΜΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ