Τρίτη 6 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΣΟΚ
Αποκαλυπτικά δείγματα «γραφής» στον πολιτισμό

Επιστροφή στον τόπο του «εγκλήματος» σημαίνει και για τον πολιτισμό η νέα κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ, το περιεχόμενο της οποίας όμως έχει ήδη παλιώσει, αφού, τόσο το κυβερνητικό παρελθόν όσο και οι προγραμματικές θέσεις του δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για τον προσανατολισμό της πολιτιστικής πολιτικής το επόμενο διάστημα.

Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ έχει εξαγγείλει το ακόμη μεγαλύτερο «δέσιμο» του κεφαλαίου με τον πολιτισμό, έχει υπογραμμίσει το «επιχειρηματικό» μοντέλο στην πολιτιστική διαχείριση, ενώ «πρόλαβε» να δείξει και πώς θα αντιμετωπίσει τους εργαζόμενους στο υπουργείο Πολιτισμού! Δεν πέρασαν άλλωστε πολλές μέρες από τη συνέντευξη Τύπου των συμβασιούχων αρχαιολόγων του ΥΠΠΟ, όπου έγινε ακόμη μία φορά καθαρό ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει στην ίδια αντιδραστική ρότα, τόσο στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στο υπουργείο, όσο και στην εφαρμογή της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ με στρατηγικό στόχο την πλήρη εμπορευματοποίηση του πολιτισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΠΑΣΟΚ «χαιρέτισε» το νέο Μουσείο Ακρόπολης υποβαθμίζοντας το νομικό καθεστώς του, που το αποκόβει από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ακριβώς επειδή πρόκειται και για δική του επιλογή το πέρασμα όλων των κρατικών μουσείων - τουλάχιστον των μεγάλων, τα οποία αποτελούν και το οικονομικό «φιλέτο» - σε καθεστώς «οικονομικής ευελιξίας» και διοικητικής «αυτοτέλειας», δηλαδή σε καθεστώς πλήρους ασυδοσίας των «χορηγών» και των «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων». Αυτή την πολιτική εφάρμοσε και το 2003 με το νέο Οργανισμό του ΥΠΠΟ με τον οποίο επήλθε η πρώτη «φουρνιά» μουσείων που αποκόπηκαν από την κεντρική Υπηρεσία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπερψήφισε το νόμο περί «πολιτιστικής χορηγίας» - με το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνεί επίσης επί της ουσίας - ενώ ουδέποτε στήριξε τους αγώνες των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, «εγκαλώντας» μόνο την κυβέρνηση της ΝΔ... επειδή οι τουρίστες έβρισκαν κλειστούς τους αρχαιολογικούς χώρους λόγω έλλειψης αρχαιοφυλάκων! Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι υπερψήφισε, μαζί με το ΛΑ.Ο.Σ, το ξεπούλημα του Φαληρικού Δέλτα «πακέτο» με τη Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη στο «Ιδρυμα Νιάρχου». Είναι χαρακτηριστική και η «κριτική» του για την πολιτική της ΝΔ στον κινηματογράφο, τη στιγμή που μόλις το 2006 έκανε λόγο για «αυτοχρηματοδοτούμενη κινηματογραφική παραγωγή» και πιο πρόσφατα συμπλήρωνε: «Παράλληλα, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την υγιή συνεργασία ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για τη συγχρηματοδότηση πολιτιστικών δράσεων (...)».

Οσο για τις «κραυγές» του ΠΑΣΟΚ για τη δήθεν «απουσία» του πολιτισμού από το ΕΣΠΑ (4ο ΚΠΣ) αποτελούν «καραμπινάτη» διαστρέβλωση της πραγματικότητας, αφού το μόνο που αλλάζει είναι η ενεργότερη εμπλοκή των περιφερειακών δομών του αστικού κράτους στη διαχείριση των «πολιτιστικών» κονδυλίων και όχι η ουσία τους, δηλαδή η στήριξη του κεφαλαίου. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που το ΠΑΣΟΚ χρηματοδοτούσε τα διάφορα «Μέγαρα» από το Γ' ΚΠΣ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ