Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΤΑΛΙΑ
Ανάκληση της ασυλίας Μπερλουσκόνι

ΡΩΜΗ.--

Ως αντισυνταγματικό έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας το νόμο Αλφάνο που παρέχει ασυλία στα τέσσερα ανώτατα θεσμικά αξιώματα του ιταλικού κράτους (πρωθυπουργός, Πρόεδρος Δημοκρατίας και πρόεδροι Βουλής και Γερουσίας) και κατά συνέπεια στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Οπως απεφάνθη, παραβιάζει την αρχή ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο.

Μέχρι τώρα ο Ιταλός πρωθυπουργός την είχε «γλιτώσει», καθώς με βάση το νόμο μπορούσε να «αναβάλει» την απολογία του σε δίκες που αφορούν υποθέσεις διαφθοράς, χρηματισμού και αγοραπωλησίας τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η κατηγορία της δωροδοκίας του Βρετανού δικηγόρου Ντέβιντ Μίλς έναντι ψευδών καταθέσεων σε δύο δίκες τη δεκαετία του '90, στο πλαίσιο ερευνών για παράκτιες εταιρείες του ομίλου «Fininvest».

Πάντως, τις προηγούμενες μέρες, εν αναμονή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αρκετοί πολιτικοί της λεγόμενης «κεντροδεξιάς» είχαν υποστηρίξει πως υπάρχει πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες σε περίπτωση αρνητικής ετυμηγορίας του δικαστηρίου. Χτες το βράδυ, εκπρόσωπος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έσπευσε να δηλώσει πως η απόφαση είναι «πολιτικά υποκινούμενη» και πως ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να παραιτηθεί...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ