Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι εργατικές κινητοποιήσεις

Από τη χτεσινή διαδήλωση στη Ρουμανία
Από τη χτεσινή διαδήλωση στη Ρουμανία
ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Μια νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χτες έξω από το κυβερνητικό μέγαρο της Ρουμανίας, όπου δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι απαίτησαν αυξήσεις στους μισθούς, αξιοπρεπείς συντάξεις και σταθερή εργασία. Σύμφωνα με τα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης η ηγεσία των συνδικαλιστικών ενώσεων κάλεσε τους διαδηλωτές να απέχουν από τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 22 του Νοέμβρη ως ένδειξη διαμαρτυρίας, αν οι αρχές δεν επιλύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Οι διαδηλωτές με σφυρίχτρες, κόρνες και φωνάζοντας συνθήματα απαίτησαν από την κυβέρνηση να καθιερώσει ως κατώτατο μηνιαίο μισθό τα 170 ευρώ το 2010 και τα 300 ευρώ το 2014 και να πάρει πίσω το μέτρο που επιβάλλει στους εργαζόμενους τη 10ήμερη απλήρωτη άδεια.

Πάντως, οι διαμαρτυρίες αυτές έρχονται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την αποχώρηση των Σοσιαλδημοκρατών από τον κυβερνητικό συνασπισμό, οι οποίοι από τη μεριά τους τώρα στηρίζουν την πρόταση περί ψήφου εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο. Επιπρόσθετα, η χώρα παρουσιάζει αρνητική οικονομική ανάπτυξη (-8%) αλλά και έλλειμμα στον κεντρικό προϋπολογισμό 7,3% επί του ΑΕΠ και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε δραματικές αντιλαϊκές περικοπές ώστε να εκπληρώσει τα κριτήρια για τη χορήγηση και των επόμενων δανειοδοτικών δόσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ