Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Ελιγμοί για την παρουσία των αμερικανικών βάσεων

ΤΟΚΙΟ.--

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Κατσούγια Οκάντα, δήλωσε πρόσφατα πως το Τόκιο επιθυμεί την «επανεξέταση» της παρουσίας των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ιαπωνία, για να φύγει, όπως είπε, το βάρος από το λαό, της βάσης στην Οκινάουα (που φιλοξενεί το μεγαλύτερο μέρος των περίπου 50.000 Αμερικανών πεζοναυτών).

«Ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστεί η παρουσία (των αμερικανικών δυνάμεων) μακρόπροθεσμα είναι να μειωθεί με κάποιο τρόπο το βάρος από το λαό της Οκινάουα» είπε ο Οκάντα, φροντίζοντας να ξεκαθαρίσει πως δεν εννοεί με κανέναν τρόπο την πλήρη αποχώρηση ή δραστική μείωση των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα του, αλλά μία στρατηγική «αναθεώρηση» με στόχο «την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της αμερικανο-ιαπωνικής συμμαχικής σχέσης τα επόμενα 30 με 50 χρόνια»...

Αναφερόμενος στο ρόλο της Ιαπωνίας σε Πακιστάν και Αφγανιστάν, ο Οκάντα σημείωσε την ανάγκη κατανόησης της στρατολόγησης ντόπιων από τους Ταλιμπάν. «Η αποστολή στρατευμάτων εκεί δεν είναι απαραίτητα ο μόνος τρόπος για να εκφράσεις την υποστήριξή σου» είπε ο Οκάντα, συμπληρώνοντας πως η Ιαπωνία θέλει να καταπολεμήσει τα πιθανά οικονομικά κίνητρα παρέχοντας εισοδηματική υποστήριξη και προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Σε άλλο σημείο ο Οκάντα αναφέρθηκε και στην πρόταση του πρωθυπουργού Γιούκιο Χατογιάμα σχετικά με τη δημιουργία μίας Κοινότητας Χωρών της Ανατολικής Ασίας που θα τεθεί στην επικείμενη σύνοδο κορυφής Ιαπωνίας - Κίνας και Νότιας Κορέας αυτό το Σαββατοκύριακο στο Πεκίνο. Οπως είπε, η Ασία δε στοχεύει στη δημιουργία μίας κοινότητας στο πρότυπο της ΕΕ αλλά σ' έναν οργανισμό που θα λειτουργεί σαν πλαίσιο για την εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών και της συνεργασίας ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ