Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Ετοιμάζεται να ανοίξει θέμα «πολεμικής αποζημίωσης» από τη Ρωσία

Το σκανδαλώδες ψήφισμα που πρόσφατα ενέκρινε το Κοινοβούλιο της Πολωνίας, ουσιαστικά εξισώνοντας τον κομμουνισμό με το φασισμό και καταδικάζοντας την είσοδο των σοβιετικών στρατευμάτων το 1939 στην Πολωνία, φαίνεται πως απότομα αναθέρμανε τις ρεβανσιστικές διαθέσεις της πολωνικής ηγεσίας. Τώρα η Πολωνία ετοιμάζεται να ανοίξει ζήτημα «αποζημίωσης» από τη Ρωσία.

Οπως γράφουν ρωσικά ΜΜΕ, το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας ετοιμάζεται να ζητήσει από τη ρωσική πλευρά την επιστροφή 9 πινάκων γνωστών Ευρωπαίων ζωγράφων, οι οποίοι μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μεταφέρθηκαν από το Σοβιετικό Στρατό από την πόλη Γκντανσκ (τότε Νταντσίγκ) στη Μόσχα και σήμερα βρίσκονται στο Κρατικό μουσείο εικαστικών τεχνών «Πούσκιν». Η Πολωνία επιμένει πως 17 κιβώτια με τους πίνακες μεταφέρθηκαν από τη πόλη Γκντανσκ στο μουσείο του Πούσκιν στις 24 Σεπτέμβρη 1945, ενώ ακόμα 80 κιβώτια μεταφέρθηκαν στο ίδιο μουσείο στις 23 Μάρτη 1946, δηλαδή αμέσως μετά την απόφαση της συνδιάσκεψης του Πότσνταμ, για τη μεταβίβαση της γερμανικής πόλης Νταντσίγκ στη σύνθεση του πολωνικού κράτους.

Από τη μεριά της η ρωσική πλευρά σημειώνει το γεγονός πως η Σοβιετική Ενωση μετέφερε πολιτιστικές αξίες, από το έδαφος που ήταν κατεχόμενο από τη φασιστική Γερμανία, και είχε αυτό το δικαίωμα αποζημίωσης, ως νικήτρια του πολέμου και χώρα - θύμα της ναζιστικής επέλασης.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ