Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πολύνεκρη επίθεση κατά της ινδικής πρεσβείας

Συσκέψεις επί συσκέψεων στο Λευκό Οίκο

Νέο μακελειό στο Αφγανιστάν
Νέο μακελειό στο Αφγανιστάν
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η ινδική πρεσβεία ήταν ο στόχος, χτες νωρίς το πρωί, του καμικάζι που ανατινάχθηκε σε μία από τις «ασφαλέστερες» συνοικίες της Καμπούλ παρασύροντας μαζί του στο θάνατο άλλους 17 ανθρώπους και τραυματίζοντας 63. Η πλειοψηφία των θυμάτων είναι πολίτες και εργάτες που δούλευαν σε έργα οδοποιίας μπροστά στο κτίριο της πρεσβείας, ενώ στις απώλειες συγκαταλέγονται και αστυνομικοί. Την επίθεση καταδίκασε ο ΓΓ του ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Λίγο αργότερα, οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι «σκότωσαν υψηλόβαθμους Ινδούς διπλωμάτες και στρατιώτες», κάτι που δεν επιβεβαιώνεται ούτε από τις μαρτυρίες των δημοσιογράφων που μετέβησαν στο σημείο. Η ινδική πρεσβεία είχε γίνει στόχος και τον Ιούλη του 2008, οπότε είχαν σκοτωθεί 60 άνθρωποι. Ινδικών συμφερόντων επιχειρήσεις έχουν αναλάβει πολλά έργα υποδομής στο Αφγανιστάν, γεγονός που προκαλεί τους Ταλιμπάν, οι οποίοι παραδοσιακά έχουν καλύτερες σχέσεις με το Πακιστάν, το οποίο έχει σταθερά τεταμένες σχέσεις με το Νέο Δελχί.

Αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Λευκό Οίκο

Την ίδια ώρα, στο Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός Πρόεδρος συγκαλούσε άλλο ένα συμβούλιο με θέμα τη στρατηγική που θα πρέπει ν' ακολουθηθεί στο Αφγανιστάν. Στη χτεσινή συζήτηση συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, επικεφαλής της διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και στην Ασία, και ο ναύαρχος Μάικ Μιούλεν, επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η χτεσινή συζήτηση επικεντρώθηκε στο Πακιστάν και στην αναγκαιότητα να «διαδραματίσει» σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των Ταλιμπάν, καθώς στο έδαφός του έχουν βρει καταφύγιο. Δεν έγινε γνωστό αν καταλήχθηκε το πώς θα επιτευχθεί «η αναβάθμιση του ρόλου του Πακιστάν», καθώς ήδη οι όποιες επιθέσεις εξαπολύονται κατά Ταλιμπάν στο έδαφός του από αμερικανικές δυνάμεις έχουν προκαλέσει εσωτερική αναταραχή. Αυτό που θεωρείται σίγουρο είναι ότι ο Ομπάμα φέρεται να μην αποκλείει κάποιου είδους διάλογο με τους Ταλιμπάν, ακόμη και μια προοπτική εκπροσώπησής τους στην πολιτική ζωή του Αφγανιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ