Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με ανοιχτά «νέα μέτωπα» έφτασε ο Μίτσελ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Εξαιρετικά χαμηλών προσδοκιών προδιαγράφεται η επίσκεψη που άρχισε, χθες, ο ειδικός απεσταλμένος στην περιοχή του Προέδρου Ομπάμα, Τζορτζ Μίτσελ. Το στίγμα του «κλίματος» έδωσε, λίγο νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών. Ο Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, με τη γνωστή κυνικότητά του, ξεκαθάριζε ότι «δεν είναι πιθανή η επίτευξη συνολικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους» και ότι «όποιος καλλιεργεί τέτοιες ψευδαισθήσεις, οδηγεί σε γενικευμένη διαμάχη».

Ο Λίμπερμαν υποστήριξε ότι «σε πολλά σημεία του κόσμου υπάρχουν άλυτες διαμάχες, όπως, π.χ., η Κύπρος, αλλά οι λαοί το έχουν αποδεχτεί και ζουν χωρίς βία». Τόνισε ότι «δε θα υπάρξει ποτέ συμφωνία για την Ιερουσαλήμ ή για την επιστροφή των προσφύγων». Εκτίμησε ότι «οι ΗΠΑ έχουν τη λανθασμένη τάση να πιστεύουν ότι το Ισραήλ είναι το πρώτο τους πρόβλημα. Προηγούνται, όμως, πολλά άλλα, όπως είναι το Ιράκ, το Ιράν, το Αφγανιστάν» για να καταλήξει ότι «το Ισραήλ, πλέον, οφείλει να λύνει μόνο του τα προβλήματά του, χωρίς να εμπλέκει τις ΗΠΑ».

«Βράζουν» τα παλαιστινιακά εδάφη

Παράλληλα, η ατμόσφαιρα δεν είναι καλή ούτε στην παλαιστινιακή πλευρά. Ο Μίτσελ θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, ο οποίος, όμως, βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» μετά τη συναίνεση που εξέφρασε στην αναβολή της συζήτησης για την έκθεση Γκόλντστοουν περί εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η παραδοχή στελεχών της Π. Αρχής ότι επρόκειτο για «μεγάλο λάθος» δεν έχει κατευνάσει τα πνεύματα. Οι διαδηλώσεις κατά του Αμπάς συνεχίζονταν, δίνοντας επιπλέον πλήγματα στο κύρος του ακόμη και στους κόλπους της «Φατάχ», που προφανώς, προσπαθώντας να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των Παλαιστινίων, θυμήθηκε την Ιερουσαλήμ και κάλεσε, σήμερα, σε γενική απεργία και διαδηλώσεις «υπεράσπισής» της.

Αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι διέρρεαν ότι ο συνδυασμός της οργής για τις ισραηλινές απαγορεύσεις και την επιτάχυνση του εποικισμού στην Ιερουσαλήμ με το «λάθος» του Αμπάς είναι ένα εκρηκτικό μείγμα, που δεν αποκλείεται να εκραγεί σε μια «τρίτη» Ιντιφάντα. Προς το παρόν, πάντως, το βέβαιο είναι ότι η «Χαμάς», εξαιτίας των εξελίξεων με την έκθεση Γκόλνστοουν, ζήτησε από το Κάιρο να αναβάλει την προγραμματισμένη, για τα τέλη του μήνα, υπογραφή ενδο-παλαιστινιακής συμφωνίας. Οσο για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από λιβυκό αίτημα, δέχτηκε να εξετάσει σε τακτική συνεδρίαση στις 14 Οκτώβρη την έκθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ