Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
Αντικομμουνιστικό χρώμα

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Αντιδραστική και γεμάτη νόημα ήταν και η φετινή επιλογή της σουηδικής ακαδημίας για την απονομή του φετινού Νόμπελ λογοτεχνίας, που δόθηκε στην 56χρονη γερμανόφωνη Ρουμάνα ποιήτρια και συγγραφέα, Χέρτα Μίλερ.

Η Μίλερ, σχετικά άγνωστη και στη Γερμανία όπου εκδίδει τα έργα της και ζει απ' το 1987, βραβεύτηκε επειδή η ακαδημία των βραβείων έκρινε πως «με την πυκνότητα της ποίησής της και την ειλικρίνεια της πρόζας της σκιαγράφησε το σύμπαν των στερημένων»... Αφορμή; Η κριτική που η Μίλερ ασκούσε, μέσω των έργων της, για τις συνθήκες ζωής στη Ρουμανία επί κυβέρνησης του Νικολάε Τσαουσέσκου και στο λεγόμενο σιδηρούν παραπέτασμα. Αιτία; Η βράβευση της συγκεκριμένης λογοτέχνιδας ήταν ό,τι έπρεπε για να συμπέσει με τις εκδηλώσεις και φιέστες αμαύρωσης του σοσιαλισμού σε Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη που γίνονται αυτόν τον καιρό σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων απ' την ανατροπή της πρώην ΕΣΣΔ.

Αλλωστε ο ίδιος ο εκδότης της Μίλερ στη Γερμανία ήταν διαφωτιστικός σχετικά με τη σκοπιμότητα της βράβευσης της Μίλερ. «Με την απονομή του βραβείου στην Μίλερ αναγνωρίστηκε ένας συγγραφέας που αρνείται να ξεχάσει την απάνθρωπη πλευρά της ζωής υπό τον κομμουνισμό». Εξίσου διαφωτιστικός ήταν και ο γνωστός αντικομμουνιστής, διευθυντής του εθνικού θεάτρου στη Ρουμανία, Ιον Καραμίτρου, που δήλωσε πως «το βραβείο είναι μία διεθνής αναγνώριση της καταπίεσης σε Ρουμανία και Ανατολική Ευρώπη»...

Η Μίλερ πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1982 οπότε κυκλοφόρησε η πρώτη συλλογή διηγημάτων. Το πρώτο μυθιστόρημα της Μίλερ ήταν «Η Συνάντηση» το 1997. Αλλα μυθιστορήματα είναι «Η αλεπού ήταν κιόλας ο κυνηγός», «Το Ζώο της Καρδιάς». Στα ελληνικά κυκλοφορεί το «Μετέωροι Ταξιδιώτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ