Κυριακή 18 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΑΪΛΣ ΝΤΕΪΒΙΣ
«Χρώματα» ενός θρυλικού μουσικού

Μισός αιώνας από το περίφημο τζαζ άλμπουμ «Kind of Blue»

Μάιλς Ντέιβις
Μάιλς Ντέιβις
Μια από τις μεγαλύτερες μορφές της τζαζ υπήρξε ο Μάιλς Ντέιβις, που για περισσότερο από μισόν αιώνα δέσποσε στη μουσική σκηνή, επηρέασε πάρα πολλούς μουσικούς και σφράγισε την εξέλιξη της μουσικής του εικοστού αιώνα όσο λίγοι, πετυχαίνοντας να παραμένει πάντα στην πρωτοπορία των εξελίξεων. Στον μεγάλο δημιουργό και τρομπετίστα της τζαζ, που μας μάγεψε με τη μουσική του, και στο περίφημο άλμπουμ του «Kind of Blue» - 50 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του - είναι αφιερωμένες οι δύο βραδιές που θα πραγματοποιηθούν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Η πρώτη συναυλία θα γίνει στις 23/10 (9 μ.μ.) στο Βελλίδειο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των Δημητρίων και του 21oυ Εθνο-Τζαζ Φεστιβάλ και η δεύτερη στις 24/10 (8.30 μ.μ.) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

«Τη μουσική του "Κind Οf Βlue" δεν την έγραψα σε παρτιτούρες. Εφερνα μόνο κάτι προσχέδια γιατί ήθελα οι μουσικοί να βγάλουν όλον τον αυθορμητισμό στο παίξιμό τους, όπως είχα δει να γίνεται στα αφρικάνικα μπαλέτα ανάμεσα στους χορευτές, τους τυμπανιστές και στον τύπο που έπαιζε καλίμπα», ανέφερε ο ίδιος ο Μάιλς στην αυτοβιογραφία του για το έργο, το οποίο ο μεγάλος τζαζίστας έγραψε επηρεασμένος από το «Κονσέρτο για Μονόχειρα και Ορχήστρα» του Ραβέλ και από το «Κονσέρτο Νο. 4» του Ραχμάνινοφ. Το «Kind of Blue» χαρακτηρίζεται σαν το καλύτερο άλμπουμ μουσικής τζαζ όλων των εποχών και κατατάσσεται στην (ή κοντά στην) κορυφή της λίστας των καλύτερων άλμπουμ όλων των ειδών της μουσικής, ενώ αναγνωρίζεται από όλους τους μουσικόφιλους (της ροκ, της κλασικής, της τζαζ κλπ. μουσικής) σαν ένα παγκόσμιο αριστούργημα. Εχει γίνει τρεις φορές πλατινένιο και θεωρείται σαν ο δίσκος τζαζ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών.

Ο φετινός γιορτασμός του «Kind of Blue» εστιάζεται στην πορεία της τζαζ μετά από εκείνη την ιστορική ηχογράφηση, στην κληρονομιά των θρυλικών μουσικών που συμμετείχαν σε αυτήν - Miles Davis με την τρομπέτα, John Coltrane στο τενόρο σαξόφωνο, Julian «Cannonball» Adderley στο άλτο σαξόφωνο, Bill Evans και Wynton Kelly στο πιάνο, Paul Chambers στο μπάσο, και Jimmy Cobb στα ντραμς - και σε όλα τα ξεχωριστά μουσικά στοιχεία που ανέδειξαν το έργο σε ένα μνημείο της παγκόσμιας μουσικής.

Η ήρεμη γοητεία που ασκεί είναι παγκόσμια: Ακόμα και οι σύγχρονοι μουσικοί ορκίζονται στην απλότητα και στο συναισθηματικό του βάθος. Εργο διαχρονικό, παραμένει ακόμα και τώρα τόσο δυνατό, όσο υπήρξε τις μέρες του 1959, που ο θρύλος Μάιλς Ντέιβις της τζαζ βρέθηκε με το φημισμένο σεξτέτο του σε ένα στούντιο του Μανχάταν.

Την μπάντα που συμμετέχει στο αφιέρωμα διευθύνει ο θρυλικός ντράμερ Jimmy Cobb, ο μόνος επιζών από την μπάντα της αρχικής ηχογράφησης. Το νέο σχήμα απαρτίζουν εξαίρετοι μουσικοί, όπως οι Wallace Roney με την τρομπέτα, Javon Jackson στο τενόρο σαξόφωνο, Vincent Herring στο άλτο σαξόφωνο, Larry Willis στο πιάνο και Buster Williams στο μπάσο. Καλλιτέχνες, που έχουν παίξει στο παρελθόν είτε με τον Jimmy Cobb είτε με κάποιο από τα μέλη της αρχικής μπάντας, και έχουν ερμηνεύσει τα κομμάτια του «Kind of Blue» (όπως το «So What» και το «Freddie Freeloader»), καθώς και πολλά βασικά κομμάτια των Davis, Coltrane και Adderley.


Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ