Τρίτη 13 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Εντείνονται τα προβλήματα

Εντείνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ. Απολύσεις, μη καταβολή δεδουλευμένων, μη τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων εργασίας είναι μερικά από τα προβλήματα που συνθέτουν την κατάσταση που επικρατεί. Την ίδια στιγμή οι κυρίαρχες παρατάξεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ - που ακόμη δεν έχουν εκλέξει νέο προεδρείο - οδηγούν την Ενωση στην πλήρη απαξίωσή της, προς όφελος των μεγαλοϊδιοκτητών και μακριά από τα συμφέροντα των εργαζομένων του κλάδου.

Ηδη την περασμένη βδομάδα σημειώθηκαν 3 νέες απολύσεις (οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν τηλεφωνικά για την απόλυσή τους τη στιγμή που βρίσκονταν σε ρεπορτάζ) στο ραδιοφωνικό σταθμό «CITY», συμφερόντων Β. Ρέστη, καθώς και 5 απολύσεις στο ραδιοφωνικό σταθμό «ALPHA», συμφερόντων Δ. Κοντομηνά, ενώ ο πολύμηνος «γολγοθάς» της μη καταβολής των δεδουλευμένων συνεχίζεται για τους εργαζόμενους της οικονομικής εφημερίδας «ΕΞΠΡΕΣ» αλλά και της εκδοτικής εταιρείας «Περιοδικός Τύπος» Α.Ε.

Ετσι, από σήμερα στις 6 το πρωί μέχρι τις 6 π.μ. της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί η 48ωρη απεργία για τους εργαζόμενους της εφημερίδας «ΕΞΠΡΕΣ», ζητώντας την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων. Την απεργιακή κινητοποίηση κήρυξε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Η εργοδοσία, παρά τις υποσχέσεις της, εξακολουθεί να εμπαίζει τους εργαζόμενους, οι οποίοι εδώ και 10 μήνες ακούνε μόνο υποσχέσεις για δήθεν προγράμματα που δεν υλοποιούνται και δάνεια που δε χορηγούνται...

Συγχρόνως, απλήρωτοι παραμένουν οι εργαζόμενοι της εκδοτικής εταιρείας «Περιοδικός Τύπος ΑΕ» πάνω από 3 μήνες, ενώ την ίδια στιγμή η εταιρεία έχει ξεκινήσει διαδικασίες εισόδου στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα (αίτηση συνδιαλλαγής). Την ίδια στιγμή, οι εξωτερικοί συνεργάτες που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών δεν έχουν πληρωθεί εδώ και πέντε μήνες.

Να σημειωθεί ότι η εκδοτική εταιρεία από τα τέλη του Ιούνη έχει πάρει «προσωρινή διαταγή» προστασίας έναντι των πιστωτών, δηλαδή να μην πληρώνει τις υποχρεώσεις της. Παράλληλα, όμως, οι οφειλές προς τους εργαζόμενους μεγάλωσαν. Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, η εργοδοσία θέτει εκβιαστικά διλήμματα προς τους εργαζόμενους ότι αν δεν υποστηρίξουν την εταιρεία ώστε να υπαχθεί στο άρθρο 99 τότε αυτή θα κλείσει.

Ηδη πολλοί εργαζόμενοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, ενώ από το καλοκαίρι κατά την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων έχουν καταφέρει να δεσμευθεί η εργοδοσία να μη μεταβιβάσει την υλική και άυλη περιουσία της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ