Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θέλουν το λαό συνένοχο στην ένταση της λιτότητας

Με όχημα την προπαγάνδα περί «καμένης γης», το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να σερβίρει μέτρα που θα συμπιέσουν κι άλλο το πραγματικό λαϊκό εισόδημα

Τρόπους και τεχνάσματα για να «σερβίρει» στα λαϊκά στρώματα την προαποφασισμένη λιτότητα στις κοινωνικές δαπάνες και το λαϊκό εισόδημα αναζητά η κυβέρνηση, ώστε να περιορίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις και να εξαλείψει τις όποιες προσδοκίες των εργαζομένων καλλιέργησε με τις ψευδεπίγραφες προεκλογικές υποσχέσεις.

Ενισχύοντας ακριβώς αυτό το κλίμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής έκανε λόγο χτες για «μια νέα κατάσταση» στην οποία βρίσκεται μπροστά η κυβέρνηση, αναφερόμενος στα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος. Σημείωσε ότι πρέπει να «αντιμετωπίσουμε προβλήματα που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση με τις πολιτικές και τις επιλογές της». Προαναγγέλλοντας την προώθηση μιας σκληρά αντιλαϊκής πολιτικής ο Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι «προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο», ενώ, δίνοντας το στίγμα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση «προετοιμάζεται προκειμένου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου να παρουσιάσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης».

Φτιάχνουν κλίμα «κοινωνικής συναίνεσης»

Μάλιστα, ο Γ. Πεταλωτής επιδίωξε να διαμορφώσει και κλίμα «κοινωνικής συναίνεσης» μπροστά στην επιβολή των νέων αντιλαϊκών μέτρων, σημειώνοντας ότι «η αναφορά στα προβλήματα δεν υπονοεί διαμόρφωση βάσης για δικαιολογίες. Αντιθέτως, υπογραμμίζει ότι όλοι, χωρίς εξαίρεση, έχουμε καθήκον, ο καθένας από τη θέση του, να συμβάλουμε ώστε να αλλάξουμε πορεία προς ικανοποίηση του δημόσιου συμφέροντος, του γενικού καλού»... Να συνδράμουν δηλαδή τα λαϊκά στρώματα για να φορτωθούν στις πλάτες τους τα βάρη της κρίσης και της κάλυψης των ελλειμμάτων που δημιουργήθηκαν από την πολιτική ενίσχυσης του κεφαλαίου.

Στο ίδιο μήκος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Ανδρουλάκης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 1», αφού έκανε λόγο για «δραματική κατάσταση» στο επίπεδο των ελλειμμάτων που παρέλαβε η κυβέρνηση, τόνισε ότι το κλίμα αυτό που δημιουργείται «είναι ένα μεγάλο όπλο στα χέρια του πρωθυπουργού, γι' αυτό ακριβώς πρέπει τώρα να χαλιναγωγήσει τις προσδοκίες» των λαϊκών στρωμάτων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φρόντισε να επαναλάβει ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν κανονικά τη δόση του ΕΤΑΚ και τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας που είχε δρομολογήσει η ΝΔ. Για τη ρύθμιση με τους ημιυπαίθριους χώρους παρέπεμψε σε μια «νέα ρύθμιση που θα διασφαλίζουν το τέλος των αυθαιρεσιών δόμησης και του τρόπου της αλλαγής της έκδοσης των οικοδομικών αδειών», την οποία θα φέρει η κυβέρνηση χωρίς να ξεκαθαρίζει τι θα γίνει με τους υπάρχοντες χώρους.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας το επικοινωνιακό του κρεσέντο με τα «σηκωμένα μανίκια» της κυβέρνησης, επισκέφτηκε χτες το απόγευμα ...αιφνιδιαστικά το υπουργείο Παιδείας - Διά βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και συναντήθηκε με την υπουργό Αν. Διαμαντοπούλου. Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «έχει τεράστια σημασία για μας η παιδεία στη νέα πορεία που έχουμε για την ανάπτυξη της χώρας, για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που κάνουμε»...

Εκφράστηκαν δυσαρέσκειες

Εξάλλου χτες πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία για την ανάδειξη του εφταμελούς προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, στην οποία υπήρξαν τα πρώτα μηνύματα εσωκομματικής δυσαρέσκειας προς τις πρωθυπουργικές επιλογές. Συγκεκριμένα ψήφισαν οι 159 από τους 160 βουλευτές της κυβέρνησης, έλειπε ο Γ. Μόσιαλος στο εξωτερικό. Ο προτεινόμενος από τον Γ. Παπανδρέου για τη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής έλαβε μόλις 124 ψήφους, ενώ υπήρξαν και 6 άκυρα ψηφοδέλτια (!). Ακολούθησαν ο Ν. Ζωίδης (84), Κ. Περλεπέ - Σηφουνάκη (57), Γ. Αμοιρίδης (55), Στ. Κουτμερίσης (43), Εύα Καϊλή (32), Αφ. Παπαθανάση (15). Σήμερα συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ