Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ ΤΟΥ ΟΛΠ
Με ελιγμούς προσπαθεί να ολοκληρώσει την παράδοση στην COSCO

Μιλάει αόριστα για δήθεν «επαναδιαπραγμάτευση» των όρων της σύμβασης και προσπαθεί να πλαγιοκοπήσει τους απεργούς

Η κυβέρνηση επιχειρεί να ολοκληρώσει το έργο που ξεκίνησε η ΝΔ, παραδίδοντας στις πολυεθνικές μιας στρατηγικής σημασίας εγκατάσταση και επί της ουσίας τον έλεγχο του εξωτερικού εμπορίου

Eurokinissi

Η κυβέρνηση επιχειρεί να ολοκληρώσει το έργο που ξεκίνησε η ΝΔ, παραδίδοντας στις πολυεθνικές μιας στρατηγικής σημασίας εγκατάσταση και επί της ουσίας τον έλεγχο του εξωτερικού εμπορίου
Να σπάσει την απεργία των εργαζομένων στον ΟΛΠ ενάντια στην παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ στη κινέζικη πολυεθνική «Cosco» επιχειρεί με κάθε τρόπο η κυβέρνηση, προσπαθώντας να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους στη «φάκα» του «κοινωνικού διαλόγου». Με την έωλη υπόσχεση της «επαναδιαπραγμάτευσης» που μοιράζει στους εργαζόμενους για τους όρους της σύμβασης και την ξεκάθαρη δέσμευση προς το μεγάλο κεφάλαιο ότι θα εξασφαλίσει τον «υγιή ανταγωνισμό προς όφελος της αγοράς», η κυβέρνηση δίνοντας εξετάσεις στην άρχουσα τάξη επιδιώκει με κάθε τρόπο να υπονομεύσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, ξεκαθαρίζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν τίθεται κανένα θέμα για την ακύρωση της συμφωνίας.

Τη διάθεση της κυβέρνησης να ανακοπούν πάση θυσία οι απεργιακές κινητοποιήσεις, εξέφρασε με τον καλύτερο τρόπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Γ. Πεταλωτής σημειώνοντας: «Εμείς θέλουμε να ολοκληρωθεί ο διάλογος το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να λήξει η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο λιμάνι». Την ίδια κυβερνητική πρόθεση εξέφρασε αργά το απόγευμα και η υπουργός Ανταγωνιστικότητας, Οικονομίας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ). Από τη συνάντηση δεν προέκυψε άμεσο αποτέλεσμα πέρα από το γεγονός ότι οι συνδικαλιστές δέχτηκαν παράλληλα με την απεργιακή τους κινητοποίηση να συνεχίσουν και το διάλογο με την κυβέρνηση.

Χτες, ο Γ. Πεταλωτής, κληθείς να σχολιάσει τα αιτήματα των λιμενεργατών, ανέφερε ότι «σε κάθε απεργία υπάρχουν και κάποια αιτήματα. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να απαντάει επ' αυτών». Την ίδια στιγμή που επί της ουσίας απέρριπτε όλα τα αιτήματα των εργαζομένων, προσπαθώντας να τους εξαπατήσει, χαρακτήρισε «θετικές» τις εξελίξεις στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο λιμάνι υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει «πετύχει να αρχίσει ένας διάλογος (...) με όλους τους φορείς για την εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού».

Βέβαια όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε να αποσαφηνίσει τους όρους της δήθεν «επαναδιαπραγμάτευσης» που έχει θέσει η κυβέρνηση, χαρακτήρισε «μια τέτοια ενέργεια άκαιρη, η οποία θα ακύρωνε πολλές διαδικασίες διαλόγου». Την ίδια στιγμή, όταν ρωτήθηκε αν στους όρους της επαναδιαπραγμάτευσης η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραχωρήσει και την προβλήτα Ι του ΣΕΜΠΟ, που υποτίθεται ότι θα έμενε στον ΟΛΠ, όπως προκύπτει από την προχτεσινή τοποθέτηση της αρμόδιας υπουργού Λ. Κατσέλη, με νόημα είχε τονίσει ότι «η δήλωση της κ. Κατσέλη καλύπτει όλες τις απορίες μας».

Ψάχνουν απεργοσπαστικά λιμάνια

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια του προχτεσινού άτυπου υπουργικού συμβουλίου, υπήρξαν σύμφωνα με πληροφορίες προτάσεις για την δημιουργία απεργοσπαστικών μηχανισμών με το άνοιγμα των λιμανιών του Λαυρίου και της Ελευσίνας. Κάτι που επιβεβαίωσε και ο Γ. Πεταλωτής αναφέροντας ότι «εξετάζονται όλα τα ζητήματα». Σχετικά με τη διαφωνία που φέρεται, να υπήρξε στο υπουργικό συμβούλιο μεταξύ της Λ. Κατσέλη και του Θ. Πάγκαλου - η οποία φυσικά δεν αφορούσε την πολιτική της κυβέρνησης αλλά τους χειρισμούς της Λ. Κατσέλη - ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι «η συζήτηση που γίνεται μέσα στην κυβέρνηση αποδεικνύει ότι υπάρχει μια θετική δυναμική και ότι οι εξελίξεις συζητώνται και αποφασίζονται μέσα από τα αρμόδια όργανα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ