Σάββατο 11 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΜΠΙΑΝΚΑ ΠΑΓΓΑΙΟΥ»
Προκλητική στήριξη της εργοδοσίας

Πιέσεις των  προέδρων των Εργατικών Κέντρων Καβάλας και Δράμας για  αποδοχή της ελαστικής απασχόλησης σαν όρο επαναπρόσληψης των απολυμένων

Δυναμική συγκέντρωση πραγματοποίησαν από τις 11 το πρωί χτες έξω από το εργοστάσιο «Μπιάνκα Παγγαίου» στην Καβάλα οι 81 απολυμένοι από την πολυεθνική επιχείρηση ιματισμού, με τη συμπαράσταση φορέων της πόλης. Στις διαπραγματεύσεις όμως που είχε το σωματείο εργαζομένων στην επιχείρηση με την εργοδοσία δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο την αδιαλλαξία των εργοδοτών αλλά και τις πιέσεις και εκβιασμούς των προέδρων - εκπροσώπων των Εργατικών Κέντρων Καβάλας και Δράμας.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την επαναπρόσληψη των εργατριών η στάση των προέδρων των Εργατικών Κέντρων Δράμας και Καβάλας, κ. Γαλανόπουλου και Π. Τιάκα αντίστοιχα, υπήρξε απαράδεκτη αφού, παρουσία των εργοδοτών, πίεζαν το σωματείο και τα μέλη της εργατικής επιτροπής των απολυμένων να δεχτούν την εφαρμογή του ελαστικού ωραρίου, σαν όρο για την επαναπρόσληψη των απολυμένων.

Το σωματείο και τα μέλη της επιτροπής, παρά τις πιέσεις απέρριψαν την πρόταση αυτή. Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Θεοδώρα Δερμετζή, ζήτησε διακοπή των συνομιλιών και συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του σωματείου, το αποφάσισε ομόφωνα να απορρίψει την πρόταση αυτή και να επιμείνει στη χωρίς όρους επαναπρόσληψη των παράνομα απολυθέντων εργατριών.

Παρά την απόφαση του σωματείου οι εργατοπατέρες των δύο Εργατικών Κέντρων εξακολούθησαν να πιέζουν για την αποδοχή της πρότασής τους, που είναι στην ουσία η βασική επιδίωξη της εργοδοσίας.

Η Θεοδώρα Δερμετζή κατήγγειλε με δήλωσή της στο «Ρ» την απαράδεκτη στάση των προέδρων των δύο Εργατικών Κέντρων και τόνισε: «Με την υποχωρητική και συμβιβαστική αυτή στάση της απέναντι στην εργοδοσία η ηγεσία των Εργατικών Κέντρων Δράμας και Καβάλας αντί να υπερασπιστεί αποφασιστικά τα δικαιώματα των εργαζομένων και να βοηθήσει το σωματείο μας να πετύχει το αίτημά του για την επαναπρόσληψη των παράνομα απολυμένων εργατριών, χύνει νερό στο μύλο της ασυδοσίας των εργοδοτών».

Στο μεταξύ, η Επιθεώρηση Εργασίας Καβάλας υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά για την παράνομη απόλυση των 81 εργαζομένων και για τη διερεύνηση και άλλων πιθανών παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας από πλευράς της διοίκησης της «Μπιάνκα Παγγαίου».

Την προσπάθεια των προέδρων των Εργατικών Κέντρων να υλοποιήσουν τα σχέδια της εργοδοσίας καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος τονίζοντας: «Τους καταγγέλλουμε σαν υπερασπιστές των παράνομων ενεργειών της εργοδοσίας, σαν υπερασπιστές των παράνομων προσπαθειών για υπερεκμετάλλευση των εργατριών».

Επίσης τονίζει: «Τις εργάτριες της επιχείρησης δε θα σας επιτρέψουμε να τις ξεπουλήσετε. Δε θα σας επιτρέψουμε να καταδικάσετε 450 εργάτριες και εργάτες στην επαίσχυντη εκμετάλλευση από την εργοδοσία της μερικής απασχόλησης, μερικής αμοιβής, μερικής ασφάλισης. Υλοποιείτε κατά γράμμα τις εντολές της εργοδοσίας, τα σχέδια της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ