Σάββατο 11 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΟΙ
Τους «πνίγουν» τα χρέη

Την άμεση ρύθμιση των κτηνοτροφικών χρεών ζητά η Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας με υπόμνημά της προς την κυβέρνηση

Αποψη απο παλαιότερη κινητοποίηση των χοιροτρόφων
Αποψη απο παλαιότερη κινητοποίηση των χοιροτρόφων
Τη δίκαια επίλυση του τεράστιου προβλήματος των κτηνοτροφικών χρεών ζητά η Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας, με υπόμνημά της προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας.

Με αφορμή τη λήξη της προθεσμίας του νόμου 2789/99 που ψηφίστηκε για το θέμα των πανωτοκίων και της εγκυκλίου 55/99 της ΑΤΕ, η Ομοσπονδία επισημαίνει τον εμπαιγμό σε βάρος των Ελλήνων κτηνοτρόφων, αφού κανένα από τα δύο δεν άγγιξε καν το πρόβλημα των κτηνοτροφικών χρεών. Παράλληλα, η Ομοσπονδία ζητά την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για να λυθεί επιτέλους οριστικά το μείζον αυτό πρόβλημα καθώς, όπως τονίζει, «στις 31/10 έληξε η περίοδος χάριτος που παρείχε ο παραπάνω νόμος και οι Τράπεζες αρχίζουν τους πλειστηριασμούς».

«Η ελληνική κτηνοτροφία καταρρέει εξαιτίας της άδικης και παράνομης υπερχρέωσης, τονίζει η Ομοσπονδία στο υπόμνημά της. Αντί, λοιπόν, η ΑΤΕ να μεθοδεύει τη με κάθε τρόπο είσπραξη των αδικαιολόγητα και παράνομα συσσωρευθέντων χρεών σε βάρος κτηνοτρόφων, ας εφαρμόσει τις πολιτειακές αποφάσεις όπως οφείλει. Και συγκεκριμένα, την εντολή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο οποίος στις 18/3/98 ενώπιον της ελληνικής Βουλής, παρότρυνε την ΑΤΕ να προχωρήσει, με δεδομένο το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, σε "γενναίες ρυθμίσεις των χρεών", οι οποίες να περιλαμβάνουν "όχι μόνο διαγραφή τόκων, αλλά και του ίδιου του κεφαλαίου"».

Προκειμένου να δοθεί οριστικά λύση στη ρύθμιση των κτηνοτροφικών χρεών, η Ομοσπονδία προτείνει, μεταξύ άλλων, να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση και τα χρέη που έχουν πάει στα Δημόσια Ταμεία, καθώς και οι μονάδες που έχουν κλείσει λόγω χρεών. Επίσης, κεφάλαιο να θεωρείται αυτό που προκύπτει από τις δανειακές συμβάσεις χορηγήσεων και όχι αυτό που προέρχεται από κεφαλαιοποιήσεις τόκων, λόγω παλαιότερων ρυθμίσεων. Να αφαιρεθούν καταβολές που έχουν γίνει εκ μέρους των κτηνοτρόφων έναντι του κεφαλαίου και τέλος το απομένον κεφάλαιο να εξοφληθεί εντός 8-10 ετών, ανάλογα με το ύψος και με το επιτόκιο 5%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ