Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΓΔΜ
Πιέζει για λύση στο θέμα της ονομασίας

Εκτιμάει ότι η γείτονα χώρα πληροί τα κριτήρια που έθεσε η Κοπεγχάγη και χαρακτηρίζει την εκκρεμότητα του ονόματος «διμερές ζήτημα»

Σε πλήρη συντονισμό με την Ουάσιγκτον, η ΕΕ πιέζει την Αθήνα να προχωρήσει σε ένα συμβιβασμό με τα Σκόπια για το θέμα του ονόματος, προκειμένου η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Οι ευρωπαϊκές πιέσεις αποτυπώνονται στην έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ που δημοσιοποίησε χτες η Κομισιόν. Η έκθεση εμφανίζεται ιδιαίτερα θετική για την ΠΓΔΜ, καθώς αναγνωρίζει ότι έχει εκπληρώσει τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης για τη διεύρυνση της ΕΕ. Η μόνη εκκρεμότητα που αναγνωρίζει η Κομισιόν είναι το πρόβλημα της ονομασίας, το οποίο χαρακτηρίζει «διμερές πρόβλημα» με την Ελλάδα, το οποίο μάλιστα εκτιμά ότι είναι εύκολο να διευθετηθεί.

Η διατύπωση αυτή για την εκκρεμότητα της ονομασίας στην ουσία δίνει το ελεύθερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανά πάσα στιγμή να αποφασίσει για την έναρξη ή μη των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, απόφαση η οποία βέβαια προϋποθέτει ομόφωνη απόφαση των «27», άρα και της Ελλάδας.

Ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, σε δηλώσεις του χτες μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό για την προετοιμασία της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσουν την προσεχή Δευτέρα στην Κύπρο, σημείωσε ότι βούληση της νέας κυβέρνησης είναι να είναι και πάλι πρωταγωνιστής στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και να στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία των χωρών της περιοχής. Κατέστησε, ωστόσο, σαφές ότι αυτό για την ΠΓΔΜ προϋποθέτει «την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας».

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι η «η εθνική κόκκινη γραμμή είναι ξεκάθαρη και γνωστή» και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι αποκλειστικά θέμα των κρατών-μελών της ΕΕ, άρα και της Ελλάδας», εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να λάβει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων αν δεν λυθεί το θέμα της ονομασίας.

Παρ' όλα αυτά, την περασμένη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας υπογράμμισε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι μέχρι το 2014 να έχει ολοκληρωθεί η ένταξη όλων των χωρών της περιοχής στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι μέχρι τότε θα πρέπει να έχει επιλυθεί και το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ