Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εκρηκτικό το κλίμα στην κούρσα της διαδοχής

Παρά τη διαφαινόμενη συμφωνία για εκλογή από τη «βάση», οι διαδικασίες που ακολουθούνται στοχοποιούνται ήδη από στελέχη του κόμματος

Εκρηκτικό παραμένει το κλίμα στο εσωτερικό της ΝΔ, παρά τη συμφωνία που φαίνεται να επιτυγχάνεται για τον τρόπο εκλογής του προέδρου της ΝΔ από τη «βάση», καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η κούρσα διαδοχής και η διαμόρφωση συμμαχιών και μηχανισμών από τους υποψήφιους για την αρχηγία του κόμματος. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη ΝΔ είναι ότι ενώ δεν έχει επισημοποιηθεί ακόμα η διαφαινόμενη συμφωνία για τον τρόπο ανάδειξης του νέου αρχηγού, έχει ήδη ήδη ξεκινήσει η αμφισβήτησή της, πυροδοτώντας νέες εσωκομματικές έριδες και κλίμα σύγκρουσης. Οριστικές αποφάσεις για το θέμα θα ληφθούν απόψε καθώς ολοκληρώνεται η λεγόμενη «πρωτοβουλία Σιούφα» και λήγει η προθεσμία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων.

Ολες οι πλευρές, πάντως, θεωρούν δεδομένο ότι ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Δ. Σιούφας, θα ανακοινώσει το βράδυ την επίτευξη συμφωνίας για εκλογή του νέου προέδρου από τη «βάση», αποσαφηνίζοντας ταυτόχρονα τη διαδικασία με την οποία θα γίνει, δηλαδή με απόφαση του έκτακτου συνεδρίου στις 7 Νοέμβρη και την «εγγύηση» του Κ. Καραμανλή που θα παρατείνει την παραμονή του στη Ρηγίλλης μέχρι την ημερομηνία ανάδειξης του νέου αρχηγού.

Η δρομολογημένη αυτή διαδικασία δέχεται ήδη εσωκομματικά πυρά, δίνοντας μια πρόγευση για το κλίμα που θα επικρατήσει στην κούρσα διαδοχής. Με τους χειρισμούς Δ. Σιούφα, φέρεται να διαφωνεί ο Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην προσέλθει στο συνέδριο, τονίζοντας χαρακτηριστικά «δεν έχει νόημα να πάμε, να πούμε εγκρίνουμε και να φύγουμε». Σύμφωνα με πληροφορίες, Β. Μεϊμαράκης, τάσσεται υπέρ ενός τακτικού συνεδρίου της ΝΔ και την πρότασή του αυτή την κατέθεσε στη συνάντηση που είχε με τον Κ. Καραμανλή. «Να μπουν κανόνες για να ξέρουμε αν θα μετάσχουμε», δηλώνει, μέσω συνεργατών του, ο Α. Σπηλιωτόπουλος, επαναλαμβάνοντας την πρόταση για τακτικό συνέδριο και εκλογή προέδρου από τη βάση.

Σε εξέλιξη οι ομαδοποιήσεις

Στο μεταξύ, έχουν αρχίσει οι «ομαδοποιήσεις» και η διαμόρφωση στρατοπέδων από τους υποψήφιους για την αρχηγία. Η πρώτη οργανωμένη παρέμβαση έγινε χτες από εννέα γαλάζιους βουλευτές που υπογράφουν κείμενο υποστήριξης ουσιαστικά της υποψηφιότητας του Δ. Αβραμόπουλου, αν και δεν τον κατονομάζουν. Αναπαράγουν ωστόσο τις θέσεις και τη συνθηματολογία του κειμένου που εκφώνησε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, παρουσιάζοντας επίσημα την υποψηφιότητά του. «Το παρόν και το μέλλον της παράταξης μας προκαλεί προς μια κατεύθυνση: να αλλάξουμε», είναι το διά ταύτα του κειμένου που υπογράφουν οι 9 βουλευτές (Ι. Βρούτσης, Μ. Γιαννάκης, Α. Δερμεντζόπουλος, Θ. Καράογλου, Γ. Κασαπίδης, Κ. Κόλλιας, Ν. Παναγιωτόπουλος, Κ. Τσιάρας, Μ. Χαλκίδης). Αντίστοιχα, 29 στελέχη της ΟΝΝΕΔ καλούν τον Αντ. Σαμαρά να καταθέσει υποψηφιότητα «και να δώσει όραμα και ελπίδα για μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων».

Από την πλευρά της, η Ντ. Μπακογιάννη προανήγγειλε ότι ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη πρόγραμμα περιοδειών σε ολόκληρη τη χώρα. Μιλώντας χτες το βράδυ στο δελτίο του «Αλτερ» ανέδειξε ως ατού έναντι των άλλων ανθυποψηφίων ότι είναι αυτή «που μπορεί να κάνει γρήγορα ξανά τη ΝΔ κυβέρνηση». Χτες κατέθεσε και τυπικά την υποψηφιότητά του για την αρχηγία της ΝΔ ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης, ενώ σήμερα αναμένεται να καταθέσει τη δική του ο Α. Σαμαράς. Ενδεικτική πάντως της κατάστασης είναι ότι η πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όπου θα μιλήσει ο Κ. Καραμανλής θα γίνει τη Δευτέρα, δηλαδή μετά τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οξύνουν τη διαπάλη και εκφράζουν φόβους ενόψει των εκλογών της Κυριακής (2015-11-20 00:00:00.0)
Προς εκλογή προέδρου από τη «βάση» (2009-10-14 00:00:00.0)
Στις διαδικασίες της διαδοχής εστιάζεται η συζήτηση (2009-10-08 00:00:00.0)
Γκρίνια για τις «καρέκλες» στη ΝΔ (2004-06-23 00:00:00.0)
Φιλολαϊκές μάσκες για παραπλάνηση (2003-11-13 00:00:00.0)
«Υποκατάστατο» της κυβέρνησης (2001-07-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ