Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΦΕΕ
Χρόνια η υποκρισία των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ

Αρχίζει σήμερα τη λειτουργία της η τεχνική γραμματεία. Στις 23 - 25 Οκτώβρη έχει οριστεί να γίνει το συνέδριο

Αρχίζει σήμερα τη λειτουργία της η «τεχνική γραμματεία» για το 18ο Πανσπουδαστικό Συνέδριο της ΕΦΕΕ, που έχει οριστεί να γίνει στις 23 - 25 Οκτώβρη. Χρειάζεται να σημειώσουμε ότι αρκετές φορές από το 1995 που έγινε το τελευταίο Πανσπουδαστικό Συνέδριο της ΕΦΕΕ μέχρι σήμερα, ορίζονται ημερομηνίες συνεδρίου και συγκροτείται τεχνική γραμματεία. Οι φοιτητές έφτασαν πολλές φορές στο «παρά πέντε» του συνεδρίου, χωρίς όμως αυτό να διεξαχθεί, με ευθύνη πότε της ΠΑΣΠ και πότε της ΔΑΠ, που συνεπικουρούνταν συνήθως είτε από την παράταξη του ΣΥΝ είτε από τα ΕΑΑΚ, κ.ά. Οι παρατάξεις αυτές, δηλαδή, που πανηγυρίζουν τώρα και δίνουν τη γραμμή για παχυλούς τίτλους στις εφημερίδες γύρω από τη διεξαγωγή του συνεδρίου, είναι οι ίδιες που έχοντας τους συσχετισμούς στους συλλόγους, εμποδίζουν για χρόνια το συνέδριο.

Είναι άκρως υποκριτική λοιπόν η τοποθέτηση της ΔΑΠ ότι «η στάση της παράταξής μας για τη συγκρότηση της ΕΦΕΕ είναι πάγια και διαρκής». Αντίστοιχη είναι η υποκρισία της ΠΑΣΠ που δηλώνει ότι «τα ζητήματα που μας απασχολούν είναι πολλά και όσο καθυστερούμε να συγκροτήσουμε ενιαία όργανα, το φοιτητικό κίνημα θα αδυνατεί να εκφράσει μια άποψη». Τι έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια οι παραπάνω παρατάξεις γύρω από το θέμα του συνεδρίου; Σταχυολογούμε παρακάτω μερικές μόνο χρονολογίες ως ενδεικτικά παραδείγματα της στάσης τους:

1997: Η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ δεν εμφανίστηκαν στο χώρο όπου μοιράζονταν οι κάρτες, ενώ επίσημα δήλωναν ότι οι σύνεδροί τους βρίσκονταν στην επαρχία και θα έρχονταν με την έναρξη του συνεδρίου.

1998: ΠΑΣΠ και ΔΑΠ δεν εμφανίστηκαν σε καμία διαδικασία της τεχνικής γραμματείας του συνεδρίου, δηλώνοντας ότι θέλουν το συνέδριο να είναι καταστατικό, παρόλο που το ΚΣ της ΕΦΕΕ δεν πήρε τέτοια απόφαση.

2001: Η ΠΑΣΠ με διάφορες δικαιολογίες δεν προσήλθε καθόλου στο συνέδριο, η δε ΔΑΠ επιχείρησε να μειώσει το σώμα των αντιπροσώπων στο συνέδριο «κόβοντας» συλλόγους. Για άλλη μια χρονιά, ενώ είχε ξεκινήσει η διαδικασία διανομής των καρτών, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και το συνέδριο δεν έγινε.

2003: ΔΑΠ και ΠΑΣΠ δεν εμφανίστηκαν καν στις συναντήσεις για τη συγκρότηση τεχνικής γραμματείας.

2008: Στις 23 Μάη που είχε οριστεί να ξεκινήσει το συνέδριο η ΔΑΠ είχε οργανώσει εκδρομή στη Μύκονο και η ΠΑΣΠ στην Ιο!!

Η στάση τους και οι θέσεις τους δεν έχουν αλλάξει ούτε στο ελάχιστο. Εξάλλου, οι ίδιες αυτές δυνάμεις είναι που έχουν φροντίσει και για τον εκφυλισμό των συλλόγων και των ΔΣ. Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν γίνει κανονικά το συνέδριο φέτος κι εκλεγεί ΔΣ της ΕΦΕΕ, σε τίποτα αυτό δεν εξασφαλίζει - με το συσχετισμό δύναμης που υπάρχει - ότι θα ανασυγκροτηθεί και θα δυναμώσει το φοιτητικό κίνημα. Γι' αυτή την ανάγκη πρέπει να παλέψουν οι ίδιοι οι φοιτητές, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, παλεύοντας για την ανασυγκρότηση του κινήματος μέσα από την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης εντός του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ