Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Σε σημείο μηδέν

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Στο σημείο μηδέν βρίσκεται για άλλη μία φορά η Ονδούρα καθώς χθες το βράδυ - πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας - έληγε η προθεσμία για τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και επαναφορά του Μανουέλ Σελάγια στην προεδρία της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι τόσο του προέδρου Σελάγια όσο και της πραξικοπηματικής κυβέρνησης, «βήματα προόδου» ο Ρομπέρτο Μιτσελέτι για άλλη μία φορά τινάζει τα πάντα στον αέρα...

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ομάδας Σελάγια, Βίκτορ Μέσα, δήλωσε νωρίτερα πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν στις διατυπώσεις μιας συμφωνίας, και ο επικεφαλής του στρατού Ρομέο Βάσκες Βελάσκες δήλωσε «ότι η κρίση πλησιάζει στο τέλος της», μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό HRN.

Εντούτοις, οι εκπρόσωποι του Ρομπέρτο Μιτσελέτι ανακοίνωσαν λίγο αργότερα ότι ο πρώτος όρος της συμφωνίας, δηλαδή η επιστροφή του Σελάγια στην προεδρία δεν γίνεται δεκτός. Εντούτοις, άφησαν εκ νέου το ενδεχόμενο ανοικτό ότι «θα το συζητήσουμε». Παράλληλα, ο Μιτσελέτι υπεξέφυγε, για μία ακόμη φορά, λέγοντας ότι για το θέμα πρέπει να αποφανθεί το Ανώτατο Δικαστήριο.

Είναι η γνωστή τακτική, «ροκανίσματος» του χρόνου με συνεχείς παλινδρομήσεις ώστε να εδραιωθεί το πραξικόπημα. Ανάλογη τακτική έχει ακολουθήσει ο Μιτσελέτι όσον αφορά το διάταγμα ανάκλησης της άρσης των συνταγματικών ελευθεριών, η οποία έχει εγκριθεί εδώ και δέκα μέρες αλλά ο Ρομπέρτο Μιτσελέτι αρνείται να επικυρώσει. Τακτική που κατήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου και ο γενικός συντονιστής του Εθνικού Μετώπου ενάντια στο πραξικόπημα, Χουάν Μπαραχόνα, τονίζοντας ότι το Μέτωπο απαιτεί τον άμεσο τερματισμό της καταστολής του λαϊκού κινήματος, κάτι που τέθηκε με επιμονή και από τους εκπροσώπους του Προέδρου Σελάγια κατά τις διαπραγματεύσεις. Τέλος, ο Μπαραχόνια διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν «ρωγμές» μεταξύ του Μετώπου και του προέδρου Σελάγια παρά το γεγονός ότι αποχώρησε από τη διαπραγματευτική ομάδα του Προέδρου Σελάγια, όταν έγινε αποδεκτό το 5ο σημείο της συμφωνίας, που αφορά στη δέσμευση για τη μη πραγματοποίηση δημοψηφίσματος περί της σύστασης Συντακτικής Συνέλευσης, δηλαδή της απαίτησης του λαϊκού κινήματος να ανοίξει η διαδικασία για αλλαγή συντάγματος..

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το λαϊκό κίνημα συνεχίζει την αντίσταση (2010-01-10 00:00:00.0)
Σε νέα φάση ο αγώνας του λαϊκού κινήματος (2009-11-07 00:00:00.0)
Ενταση του αγώνα (2009-10-20 00:00:00.0)
Ηχηρό «παρών» από το λαϊκό κίνημα (2009-10-09 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις και κινητικότητα ...διαπραγματεύσεων (2009-10-05 00:00:00.0)
Το λαϊκό κίνημα συνεχίζει δυναμικά (2009-07-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ