Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Προετοιμάζουν αποστολή νέων στρατευμάτων

«Πλήρωναν» τους Ταλιμπάν για να μη δέχονται επιθέσεις οι ιταλικές κατοχικές δυνάμεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Διέψευσε κατηγορηματικά ο Ρόμπερτ Γκιμπς, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, τους ισχυρισμούς του Αφγανού πρέσβη στην Ουάσιγκτον, ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, υποστήριξε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα ανακοινώσει, εντός των επομένων ημερών, σημαντική αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Αφγανό διπλωμάτη ο πιθανότερος αριθμός των αμερικανικών ενισχύσεων είναι 40.000 - 45.000 άνδρες. Ο Γκιμπς επέμεινε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει ακόμη λάβει τις αποφάσεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Συμφωνία» με τους Ταλιμπάν;

Την ίδια στιγμή, διαστάσεις διπλωματικού επεισοδίου μεταξύ Ιταλίας - Γαλλίας απειλεί να λάβει το ζήτημα που έχει προκύψει με τη στάση των ιταλικών στρατιωτικών δυνάμεων, στο πλαίσιο της νατοϊκής κατοχής, στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Times», οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες έδωσαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε φυλάρχους και σε επικεφαλής Ταλιμπάν στην περιοχή Σαρόμπι, κοντά στην Καμπούλ, όπου στάθμευαν οι ιταλικές δυνάμεις, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δε θα γίνονται επιθέσεις εναντίον τους.

Κατά την εφημερίδα, για τη συμφωνία ήταν ενήμεροι και αρκετοί νατοϊκοί αξιωματούχοι, εκ των οποίων ένας, μάλιστα, τηρώντας την ανωνυμία του, δηλώνει ότι «ίσως να είναι δικαιολογημένη μια τέτοια συμφωνία προκειμένου να διασφαλιστούν χαμηλά επίπεδα βίας». Εντούτοις, για τη συμφωνία δεν ενημερώθηκαν οι γαλλικές δυνάμεις, οι οποίες αντικατέστησαν στη συγκεκριμένη περιοχή τους Ιταλούς, και γι' αυτό, υποστηρίζει το δημοσίευμα, τις πρώτες κιόλας μέρες της παραμονής τους εκεί, οι Γάλλοι θρήνησαν 10 νεκρούς σε μια μεγάλη ενέδρα. Η ιταλική κυβέρνηση διέψευσε ως «απολύτως αβάσιμες» τις πληροφορίες αυτές. Γεγονός, πάντως, είναι ότι οι Ιταλοί, όσο έμειναν στο Αφγανιστάν, είχαν μόνο έναν νεκρό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ