Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επιθέσεις σε 5 στρατιωτικούς στόχους

Τουλάχιστον 40 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Από τις χτεσινές επιθέσεις στο Πακιστάν
Από τις χτεσινές επιθέσεις στο Πακιστάν
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Λουτρό αίματος, για πολλοστή φορά τις τελευταίες βδομάδες, χτες, σε τρεις πόλεις του Πακιστάν. Δεκάδες ένοπλοι, φορώντας γιλέκα με εκρηκτικά, εξαπέλυσαν, σχεδόν ταυτόχρονες επιθέσεις κατά στόχων των πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών είχε φτάσει, το βράδυ, τους 40 ενώ σε δεκάδες καταμετρούνταν οι τραυματίες.

Οι φονικότερες επιθέσεις σημειώθηκαν στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Λαχώρη. Ενοπλοι επιτέθηκαν στην τοπική έδρα των μυστικών υπηρεσιών και σε δύο κέντρα εκπαίδευσης της αστυνομίας. Μετά από αρκετές ώρες ανταλλαγής πυρών, που στοίχισαν τη ζωή τόσο σε ενόπλους και σε άνδρες των σωμάτων ασφαλείας όσο και σε διερχόμενους πολίτες, ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ανέκτησε τον έλεγχο των κτιρίων. Και τα δύο κέντρα εκπαίδευσης είχαν ξαναγίνει στόχος επιθέσεων (το 2008 και φέτος) με συνολικό απολογισμό 32 νεκρούς και δεκάδες, πάλι, τραυματίες.

Ταυτόχρονα, παγιδευμένο αυτοκίνητο εκρηγνυόταν μπροστά στην έδρα της αστυνομίας στην πόλη Κόχατ, στα βόρεια κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, ενώ μία ακόμη βόμβα εξερράγη, λίγο αργότερα, μπροστά σε συγκρότημα κατοικιών κυβερνητικών υπαλλήλων στην πόλη Πεσαβάρ, στα βορειοδυτικά. Ο υπουργός Εσωτερικών, Ρέχμαν Μάλικ, κάλεσε «σε ενότητα το έθνος τις δύσκολες αυτές στιγμές» επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητα της πακιστανικής ηγεσίας «να αντιμετωπίσει αυτή τη χούφτα των αιμοσταγών τρομοκρατών». Ο πακιστανικός στρατός, από την άλλη, συνέχιζε να βομβαρδίζει θέσεις των Ταλιμπάν στο νότιο Ουαζιριστάν. Από επίθεση μη επανδρωμένου αμερικανικού αεροσκάφους στην ίδια περιοχή σκοτώθηκαν τέσσερις Ταλιμπάν, όπως υποστηρίζουν οι πακιστανικές αρχές.

Εγκρίθηκε το υπέρογκο «πακέτο» αμερικανικής «βοήθειας»

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, υπέγραψε την αποστολή «βοήθειας» προς το Πακιστάν, συνολικού ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, εντός πενταετίας (1,5 δισ. το χρόνο). Η υπογραφή της «βοήθειας» συνοδεύτηκε από γραπτή ανακοίνωση εκπροσώπων του Κογκρέσου, που ενέκρινε τη χορήγηση βοήθειας, όπου υπογραμμίζεται ότι «η οποιαδήποτε ερμηνεία της χορήγησης βοήθειας ως ανάμειξη στα εσωτερικά του Πακιστάν παραποιεί τις προθέσεις μας».

Η γραπτή ανακοίνωση εκτιμάται ότι εκδόθηκε μετά τις συναντήσεις που είχε στην Ουάσιγκτον ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών, προκειμένου να «απαλειφθούν» ορισμένοι όροι της χορήγησης βοήθειας που είχαν προκαλέσει τη δυσφορία της πακιστανικής αντιπολίτευσης αλλά και του στρατού. Γεγονός, πάντως, είναι ότι δεν επιβεβαιώθηκε καμία αλλαγή των όρων. Το Κογκρέσο θα πρέπει να ενημερώνεται λεπτομερώς για τη διαχείριση των χρημάτων ανά εξάμηνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ